„Brüsszelnek szüksége van Orbánra és Orbánnak szüksége van Brüsszelre”

„Brüsszelnek szüksége van Orbánra és Orbánnak szüksége van Brüsszelre”

Kire szavaz Puzsér Róbert? Hihetünk-e a közvélemény-kutatóknak? Mi a közös Orbán Viktorban és Brüsszelben? Többek között erről beszélt Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és Puzsér Róbert, főpolgármester-jelölt a Jobbik majálisán.

„Puzsér Róbertet nem a pontosságáért szeretjük”

- kezdte Gyöngyösi Márton a beszélgetést, miután a moderátor, Stumpf András, a Válasz Online alapítója arról kérdezte, hogy átgondolja-e az együttműködést a főpolgármester-jelölttel, aki bő tízperces késéssel érkezett meg a beszélgetésre. Gyöngyösi leszögezte, hogy a főpolgármester programjával, a Sétáló Budapesttel teljes mértékben azonosulni tudnak.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/ArF9J63wsQk.jpg?itok=XVx1_GzE","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=ArF9J63wsQk&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Az idő közben megérkező Puzsért Stumpf a késés okáról kérdezte: „Tarlós vagy saját hibájából nem érkezett időben?”

„Minden más lesz, soha többé ilyesmit.”

- védekezett a nehezen induló délelőtt kapcsán Puzsér. Miután sikeresen túltettük magunkat az érkezési nehézségeken, Stumpf arról kérdezte a Sétáló Budapest programmal kampányoló főpolgármester-jelöltet, hogy lehet az, hogy saját bevallása szerint az MKKP-t támogatja, miközben a Jobbik és az LMP állt be programja mögé.

„A Kétfarkú Kutya Párt az a fajta függetlenség, amely a politikán kívülről keresi a válaszokat, és felülemelkedik attól”

Puzsér szerint egy független jelöltnek is pont ugyanilyen módon kell a mindennapi sárdobálás felett állnia, ezért szimpatizál a viccpárttal.

Gyöngyösi Márton szerint viszont ellentmondásos, ha valaki a rendszeren kívül helyezi el magát, de mégis a rendszeren belül szeretné megmérettetni magát.

A Jobbik elnökhelyettese egyetértett azzal, hogy a politizálás jelenlegi keretein változtatni kell, de ezt szerinte csak a rendszeren belül, intézményesült pártokként lehet megtenni. Úgy látja, Puzsér is másképp gondolkodna, ha a Jobbik-EP-programjáról részletesebben beszélgetnének.

„Direkt olyan témákat kerestünk, amelyek nemzeti sorskérdésként definiálhatók, és minden magyar állampolgárt érintenek.”

- vezette fel röviden pártja EP-programját Gyöngyösi. Hozzátette: a migráció, bérfelzárkóztatás, a határon túli magyarok autonómiája és a közszolgálati média helyreállítása a négy fő téma. Utóbbi Gyöngyösi szerint Magyarországon „már nem megvalósítható, épp ezért az Európai Uniótól várnának olyan útmutatást”, amelyeket a tagállamok közmédiumainak be kellene tartania.

Puzsér Róbert szerint Gyöngyösi által felvázolt EP-program valahol félúton van az érdekérvényesítés útján, mert „nem Nyugatról kell várni, hogy megváltsanak minket az Orbán-rendszerből.” Ez a rossz attitűd nem most kezdődött szerinte, de eddig egyszer sem segítettek és nem is fognak, mert

„nem érdekli őket a sorsunk. Őket az alacsony színvonalon bérezett és jól képzett munkaerő érdekli.”

Ezt szerinte a multik gyártósorai mellé beszolgáltatja Orbán Viktor, és mivel a Nyugatnak más terve jól láthatóan nincs a magyarokkal, nem érdekük a változás. Hozzátette:

„Brüsszelnek szüksége van Orbánra és Orbánnak szüksége van Brüsszelre.”

Orbánnak az uniós támogatások, Brüsszelnek pedig az olcsó munkaerő kell Puzsér szerint. Úgy indokolt: Brüsszel és a magyar miniszterelnök nem pusztán szövetségesek, hanem egymás identitását erősítő elemek. Amíg az Európai Unió vezetése le tudja gyártani magából az Orbán-ellenességet és fordítva, addig nem a lényeges dolgok vannak előtérben, és „beszophatjuk ezeket a demo bunyókat.”

Gyöngyösi ezt úgy látta, május 26-án fordulópont várható, de azt nem tudni, hogy elitcsere lesz-e az EP-választás vége. Arra a felvetésre, hogy ez inkább a Fidesznek jó, a Jobbik elnökhelyettese úgy reagált, hogy „Orbán most egyszerre több vasat tart a tűzbe”, ebből úgy tűnik, ők is számítanak egy ilyen kimenetelre.

„Orbán egyetlen érdeke a hatalom megtartása”

Gyöngyösi szerint, amikor Orbán Viktor lábbal tiporja a jogállamiságot és hátat fordít az EU-nak, akkor már elképzelhető az, hogy valódi következmények lesznek, ahogy ennek előjelei már láthatók.

„Abban egyetértek Robival, hogy nem az Európai Unió fogja elhozni a megváltást.”

Épp ezért jó lenne a Jobbik elnökhelyettese szerint, ha Magyarországon lenne legalább egy olyan nemzeti konszenzus, amelyet közösen képviselnek a magyar pártok az EP-ben. Példaként Portugáliát hozta, ahol ezzel a konszenzussal értek el felzárkózást.

Mielőtt folytathatta volna, a moderátor rákérdezett arra, hogy miért változott meg az álláspont, amikor annak idején a Jobbik több oroszbarát párt megfigyelőjeként vett részt különböző választásokon.

Gyöngyösi erre azt mondta, hogy a keleti nyitás elve továbbra is vállalható, és ő az egyik legnagyobb szorgalmazója, de ez azt jelenti számára, hogy kiegyensúlyozott gazdasági viszonyok jellemezzék a külkereskedelmet. Azt mondta, nem Magyarországon kell eldönteni, hogy Oroszországban milyen rendszer legyen. Bármilyen is, nekünk arra kell összpontosítanunk, hogy kiegyensúlyozottak legyenek a gazdasági kapcsolatok, ne pedig az Orbán-oligarchák meggazdagodását szolgálják.

Puzsér ezután arra emlékeztetett, hogy két forradalmunkat már leverték az oroszok

„Ha lesz harmadik, azt is ők fogják leverni.”

A főpolgármester-jelölt szerint az a legnagyobb baj, hogy Orbán Viktorék nemcsak gázt és olajat, hanem politikai berendezkedést is importálnak Moszkvából.

Az emberek még ügyeket sem találnak maguknak

Puzsér ezután arról beszélt, jól mutatja, hogy a fogyasztói élményekért cserébe az emberek mindent átengedtek a politikának, így lehet az, hogy az emberek nemhogy ügyek mentén nem képesek utcára menni, de még ügyeket sem találnak maguknak.

„A probléma az, hogy a politika a szimbolikus térben rekedt, és már nem tartozik hozzá semmilyen cselekvés, pedig pont az lenne a feladata.”

Gyöngyösi Márton szerint az ügyek és a cselekvések fontossága, a szimbolikus térből való elmozdulás az, ami a XXI. századi politika lényege kell, hogy legyen. Ez szerinte már nem szekértáborok, hanem ügyek mentén történő politizálást jelent, amit a Jobbik már három éve, a bérunióval elkezdett, hiszen ott is politikai oldalaktól függetlenül keresett szövetségeseket, de ugyanilyen kezdeményezés volt a kohéziós politika megreformálása is.

A cigánybűnözés is ilyen ügy volt a Jobbiktól - kérdezte Stumpf Gyöngyösitől, a témát szerinte társadalmilag jobban felkapták, mint a béruniót és ez a párt támogatottságán is meglátszik.

Gyöngyösi erre a felvetésre azt válaszolta, hogy először el kell kezdeni, az ilyen témák felvállalását aztán jönnek majd az eredmények és ennek az útnak az elején járnak még.

A beszélgetés során szó esett még az önkormányzati választásokról és Puzsér főpolgármester-jelöltségéről is, amiről bővebben itt olvashatnak:

Puzsér Róbert: 30 éve hazudnak a közvélemény-kutatók! | Alfahír

Puzsér Róbert, a Jobbik és az LMP közös főpolgármester-jelöltje az önkormányzati választásokkal kapcsolatban arról beszélt a legerősebb ellenzéki párt Nemzeti Majálisán, hogy a két párt azért állt be mögé "sietve", mert ez identitást ad a számukra, és erre az EP-kampányban is tudnak építeni.