Brüsszel már tárgyalna a migráció forrásországaival

Az Európai Bizottság a következő öt évben mintegy 8 milliárd euró értékű beruházást tervez a partnerországokban.

Az elképzelés az EU-Törökország megállapodáson alapul, de nem "puszta másolat", hanem az egyes országok helyzetére szabnák attól is függően, hogy származási vagy tranzitországról van szó, esetleg olyanról, amelyben sokan kerestek menedéket a környező térségből.

A javaslat értelmében az Európai Unió rövid távon Jordániával és Libanonnal köt majd ilyen paktumot, miközben megkezdődik a hasonló egyezmények előkészítése Nigerrel, Nigériával, Szenegállal, Malival és Etiópiával.

A bizottságnak szándéka, hogy emellett Tunéziában és Líbiában is erősödjön az uniós szerepvállalás.

[fb_pages_codes:immigration]

Az Európai Bizottság a következő öt évben mintegy 8 milliárd euró értékű beruházást tervez a partnerországokban, amely a brüsszeli testület számításai szerint további befektetéseket fog maga után vonzani a tagállamok részéről és a magánszektorból. A bizottság közleménye szerint a befektetések összértéke akár a 62 milliárd eurót is megközelítheti.

"Készek vagyunk fokozni a pénzügyi és operatív támogatást, és befektetni a hosszú távú gazdasági és társadalmi fejlődésbe, a biztonságba, a jogállamiságba és az emberi jogokba, illetve javítani az emberek életét és leküzdeni a migrációt kiváltó okokat. Feladatunk és egyben érdekünk is lehetőséget biztosítani az embereknek a biztonságos és tisztességes életre"

- közölte a sajtóértekezleten Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Hozzátette, a migrációs válságot "csak globális fellépéssel lehet megoldani, teljes partnerségben".

A partnerségi keretmegállapodás célja az emberéletek mentése, a visszatoloncolások fokozása, a migráció kiváltó okainak kezelése, valamint az, hogy a menekültek és migránsok közelebb maradhassanak az otthonukhoz.