Európának megvan a maga keresztje! Ukrajnából minden harmadik lakos kimenekülne

Magyarország, Olaszország a fő úticél a statisztika szerint. 

Mindössze egyharmad részük rendelkezik hivatalos dokumentumokkal, a többiek illegálisan tartózkodnak külföldön. Az ukrán emigráció növekedőben van, felmérések szerint minden harmadik ukrán kivándorolna hazájából. A világháló Kijevben tele van külföldi munkaajánlatokkal, férfiaknak rakodómunkás, építőmunkás, futárállásokat hirdetnek, a nők számára gondozónő, gyermekgondozó, felszolgálónő állást kínál a legtöbb hirdetés. 

A legtöbb lengyel munkaadónak kifizetődő az ukrán munkaerő. Olcsóbbak, igénytelenebbek, sokszor járulékokat sem kell fizetni utánuk. Előfordult nem egy ízben, hogy még fizetést sem kaptak munkájukért a teljesen jogon kívüli illegális emigránsok. Még ez sem tartja vissza az ukrán áradatot, régi hagyománya van a lengyel földön való boldogulásnak Ukrajnában. A nyelv szinte azonos, a kultúra hasonló, külsőre sem talál senki komoly különbségeket a két nemzetben. Ha sikerül bizonyítani a rokoni kapcsolatokat, életre szóló lakhatási engedély birtokába juthat az Ukrajnát elhagyó menekült.

„Lengyelország területén ma mintegy másfél millió ukrán menekült van, nagyrészük munkába is állt szinte azonnal, sokak szerint ez nem javítja a lengyel állampolgárok foglalkoztatási statisztikáját. Valóban sok ukrán olcsóbban vállal el sok munkát mint a lengyelek, sokan közülük eléggé agresszívek, nem restellik nyilvánosan demonstrálni radikális nézeteiket”

– jellemzi a helyzetet Matteusz Piskorski, az Európai Analitikus Centrum munkatársa. Mint mindig, most sem állja meg a helyét teljesen az általánosítás. Andrej, egy fiatal ukrán ezzel szemben teljesen mást állít:

„Nem volt más választásom, családom van, nem mindegy, milyen országban nő fel a gyerekem. Szeretném a rokonokat is áthozni a családomon felül, én már mindenemet eladtam otthon, ők csak most fontolgatják a kivándorlást. Itt Varsóban lakatosként dolgozom, kevesebbet keresek, mint Kijevben, mégsem megyek most már vissza”

Ezer euró körül indul a legszerényebb verziója a Lengyelországban történő letelepedés álmának.