Ezek voltak az év (legsikeresebb) magyar filmjei

Premierek, fesztiválok, díjak - ez volt 2015 a magyar filmtörténelemben.

Szerdai gyerek

Horváth Lili első nagyjátékfilmjében egy kamaszlány felnőtté és anyává válását, szerelmét, dilemmáit vitte vászonra olyan sikeresen, hogy arra a hazai és a nemzetközi filmszakma is felfigyelt. A mozit meghívták a cottbus-i fesztiválra, Valladolid, Segovia, Cottbus, Stockholm, Kairó és Kalkutta nemzetközi filmfesztiváljain indult, a Karlovy Vary Filmfesztiválról pedig két díjjal tért haza.

Liza, a rókatündér

Az év egyik legeredetibb, legszerethetőbb és legkreatívabb filmjeként tartják számon az Ujj-Mészáros Károly rendezésében Balsai Móni főszereplésével készült Liza, a rókatündér című mozit, amely február 19-én debütált a hazai mozikban. Először Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília, Amerika és Szerbia rangos filmfesztiváljain díjazták, a Nocturna madridi fesztiválon öt díjat nyert, megkapta a Fantasporto legjobb filmnek kiosztott díját; Helsinkitől a texasi Austinon keresztül Koppenhágáig hódított, de megjárta Kolozsvár, Bécs, Luxemburg és Brassó fesztiváljait is. De a film zenéje is megért egy misét! 

Saul fia

Az idei év abszolút nyertese díjak tekintetében a Nemes László rendezésében készült, június 11-én bemutatott Saul fia című mozi, amely Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra - és, mint a napokban kiderült, A legjobb külföldi film kategóriájának jelöltjei közül bejutott a szűkített listába is. Azaz egyike annak a 9 filmnek, amelyekből az 5 Oscar-jelölt kikerül majd.
 
Ezen kívül magáénak tudhat egy Golden Globe-jelölést, valamint számos nemzetközi filmfesztivál fődíjait a cannes-i fesztivál négy kitüntetésétől a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díján keresztül a Szarajevói Filmfesztivál zsűrije által odaítélt díjig. Sőt, nemcsak a film és a rendező, Erdély Mátyás operatőr munkáját is rangos elismerésekkel tüntették ki; csak Magyarországon az Aranyszem Operatőr Fesztivál Az év operatőre elnevezésű díját kapta meg, a Camerimage fődíjáért folyó versenyből pedig például bronzérmesként került ki - Nemes Lászlóval együtt.

 

Ezeket a magyar filmeket mutatták még be idén

De nem csak ennyi történt idén a magyar mozi történetében. Január 15-én debütált a Hadházi László, Kiss Ádám és Eszenyi Enikő főszereplésével készült Dumapárbaj, január 29-én érkezett a mozikba a legendás rendőrkutyáról, Mancsról szóló film, április 23-án pedig a Lámpagyújtogatók című film mutatkozott be a közönségnek.

 
 
Utóbbi alkotás a magyar tudományos és művészi szféra képviselőinek személyes történetein keresztül (a velük készült interjúkat összevágva és egy kerettörténettel összefogva) kereste a választ arra, hogyan érheti el az ember a boldog és sikeres életet. Április 30-án az Argo második részét, szeptember 10-én Mátyássy Áron Víkend című thrillerét, október 22-én a Veszettek című Goda Krisztina-filmet, november 5-én pedig az Anyám és más fotóbolondok a családból című családregényt mutatták be.
 
 
November 26-án Az éjszakám a nappalod című szürreális feketekomédia debütált. A Félvilág című filmet is meg kell említeni - bár (sajnos) nem a szélesvászonra, hanem a tévéképernyőre készült - , már csak azért is, mert a hazai kritika e sorok írójával egyetemben nagyon rég látott olyan magyar filmet, amely megérdemelte volna az állva-tapsot. Utóbbi játékfilm az idei év magyar filmes termésének minden bizonnyal legkiemelkedőbb alkotása, és december 30-án debütál a Duna TV-n.