Ezért kell elbontani a Vaskefét

Szinte mindenki utálja, kevesen gondolják hogy bármilyen értéket közvetítene, és rohad az egész. Célpontban a Gyurcsány-örökség.

Mint arról korábban már beszámoltunk, csütörtök délután, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Jobbik tüntetést tart az emlékmű elbontásáért, illetve áthelyezéséért: a rendezvényen felszólal Mészáros István gárdakapitány, Murányi Levente '56-os forradalmár, Novák Előd Jobbik-alelnök, Pörzse Sándor Barikád-főszerkesztő és Tokody Marcell fővárosi jobbikos képviselő is. A rendezvényre Tarlós István főpolgármestert is meghívták, aki ugyan biztos hogy nem fog elmenni, de 2010-es megválasztása előtt még így nyilatkozott:

"Valószínűleg ki kell cserélni ezt a MÉH-telep funkciójú, emlékműnek csúfolt valamit az 56-osok terén a Városligetben. Én azt hiszem, hogy az 56-osok nem arra vágynak, hogy egy halom rozsdás ócskavas állítson emléket nekik. Azt még a legszabadelvűbb gondolkodás és ízlés mellett is nehéz elfogadtatni bárkivel is, hogy annak a rozsdás ócskavasnak a Dózsa György úton valamiféle művészeti értéke van."

Változás azonban az elmúlt hat évben sem történt. A Vaskefe elhanyagolt, rossz állapotban van - az oszlopok közötti lámpák például így néznek ki:

Novák Előd szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nem lehet addig tisztességgel emlékezni '56-ra és a kommunizmus áldozataira, míg az áldozatok forognak a sírjukban - utalt a máig folyósított luxusnyugdíjakra, amit a magas beosztású, akár kivégzéseket is elrendelő kommunisták kapnak az államtól. Továbbá a képviselő úgy véli, a múzeumi negyed építése kiváló alkalmat nyújtana arra, hogy a forradalmárok helyett "sokkal inkább Gyurcsány Ferencnek emléket állító" Vaskefét eltávolítsák.

Az elbontást nem csak politikai vonalon szorgalmazzák: korábbi cikkünkben szavazást indítottunk, ennek eredménye szerint pedig olvasóink 85 százaléka ért egyet a bontással, 9 százalékát nem érdekli a kérdés, és csupán 6 százaléknak felel meg az emlékmű.

A Gyurcsány-kormány által a forradalom 50. évfordulójára építtetett emlékmű kapcsán az akkori Miniszterelnöki Hivatal azt várta el az alkotóktól, hogy az új központi emlékmű "a szabadságharc hősies és felemelő napjainak méltó megemlékezési helye legyen". A Vaskefe kiválasztása után azonban rögtön heves viták bontakoztak ki, egyesek szerint a vasoszlopok jobban emlékeztetnek a forradalom utáni tömeges kivégzések eszközére, azaz a bitófákra, mintsem a "szabadságvágyra". Megint mások szerint az oszlopsor leginkább a forradalom leverése után felállított Munkásőrség ék alakban való menetelésére emlékeztet.

Továbbá az elbírálásnál állítólag figyelembe vették, hogy az új emlékmű mennyire fejezi ki a szabadságeszményt, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eszmeiségét, nemzeti és világtörténelmi jelentőségét; milyen mértékben városképet meghatározó elem; mennyiben alkalmas egyéni és ünnepélyes közösségi megemlékezések megtartására. Ugyanakkor hivatalos állami megemlékezés az elmúlt tíz évben csak futólag, csak egy-két alkalommal zajlott a helyszínen, az emlékmű a turistákat sem vonzza, így jelenlegi legfőbb funkciójaként az elvesztett parkolóhelyek számát említhetjük.

A bontás utáni tervekről megkérdeztük Novák Előd Jobbik-alelnököt, aki közölte: méltóságteljes emlékművet szeretnének a Vaskefe helyett, egyelőre azonban csak arra koncentrálnak, hogy szoborparkba kerülhessen a 2006-os alkotás.

A Vaskeféről tehát elmondható, hogy mind a kormánypárti, mind a legnagyobb ellenzéki párthoz köthető személyek sora támogatná az elbontását, ami társadalmi támogatottságot is élvezne. Egyelőre azonban úgy tűnik, a kormányzat a forradalom 60. évfordulóján sem tervez érdemi lépéseket tenni egy tisztességes központi emlékmű érdekében.

További képeink: