Ezért nem kell a magyar busz a magyar államnak

Úgy tűnik, a Volán-társaságok flottafrissítésénél sem jut majd lehetőséghez a hazai buszgyártás – véli Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Egyesületének (Mabusz) elnöke. Bár a közúti személyszállítási iparág jövő évtől esedékes liberalizációja és az emiatt időszerű Volán-flottafrissítés során az állam helyzetbe hozhatná a nemzeti buszgyártást, úgy tudjuk, a szaktárcánál inkább olyan pályázati kiíráson dolgoznak, amivel legfeljebb a használt külföldi buszokat beszállító importőrök járnak jól.

A régóta várt buszos pályázaton olyan cégek indulhatnak majd, amelyeknek az uniós előírásoknak megfelelő járművei átlagosan nem régebbiek tíz évnél. Így a pályázat nem a Volán gépállomány-beszerzéssel történő frissítését jelenti, hanem hogy szerződéses alvállalkozók végezzék el a munkát a megfelelő korú és műszaki állapotú buszállományukkal - írja a lap.

 

fgh

Hazai ipar támogatása magyar módra: az utóbbi években sikerült beszerezni 3+15 darab magyar buszt.

A Magyar Nemzet szerint tehát szó sincs arról, hogy a Volánok flottáit és kapacitásait fejlesszék, miközben a jövőre az ágazatban megjelenő magáncégek buszparkja és így szolgáltatási minősége is minden bizonnyal jobb lesz. Nagyon úgy fest, hogy kizárólag azért írják ki a tendert a hatóságok, mert az uniós szabályok szerint már nem hosszabbíthatók meg a közszolgáltatási szerződések, amelyeket a Volán-társaságok jogutódjaként létrejött közlekedési központokkal kötöttek.

Vincze-Pap Sándor szerint mindez arra utal, hogy – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – nem lesz központi buszbeszerzés, hanem a cégek használt, 6-8 éves buszokat szereznek majd be külföldről, így tartható a flotta tíz év körüli átlagos kora. A szervezet elnöke szerint ez a megoldás a költségvetés pillanatnyi szempontjait veszi alapul, nem pedig a nemzetgazdaság hosszú távú növekedését, hiszen a tervezett lépés most nem kerül egy fillérjébe sem az államnak. A hazai buszgyártás helyzetbe hozása több száz járműre vonatkozó megrendeléssel ugyanakkor igen nagy kiadást jelentene. Más kérdés, hogy ezzel olyan iparág erősödne, amely – szemben az éves szinten több tízmilliárdos támogatást élvező autóiparral – jelentős hazai hagyományokkal és hozzáadott értékkel rendelkezik, ráadásul optimális esetben több ezer embernek adna munkát.

Vincze-Pap Sándor szerint, bár évente 5-600 busz gyártására lennének képesek a hazai gyártók, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok alapján nincs ok az optimizmusra, mivel a magyar buszgyártás válsága az utóbbi tíz évben született döntéseknek köszönhető.

Behozatalban már erősek vagyunk

A Solaris nyerte az M3 metrópótlására beszerzendő 75+75 darab komplett csuklós busz szállítására kiírt BKV-tendert – értesült az Omnibusz.blog.hu. A győztes után a Mercedes Conecto, majd a Scania Citywide következett. A Solaris Urbino típusú csuklós buszai klímásak, alacsony padlósak, dízelüzeműek, és készen érkeznek majd Budapestre az erről szóló szerződés aláírását követő fél évben. Az elmúlt két évben (2014–2015-ben) egyébként a budapesti, illetve az agglomerációs tömegközlekedésben összesen 325 új vagy felújított autóbuszt állítottak forgalomba vagy rendelt meg a BKV, és ezek közül mindössze 15 volt magyar gyártású.