Farage: Ezért nevezheti magát "Mr. Brexit"-nek Trump

Az euszkeptikus fenegyerek rámutat, hogy lehet kitörni a nemzetközi elit szorításából.

A UKIP volt vezetője a clevelandi republikánus konvención szerzett tapasztalatairól számolt be az amerikai lap hasábjain, és kijelentette:

"bámulatba ejtették a (résztvevők) reakciói".

"Küldött, küldött után akart velem kezet rázni, hogy gratuláljanak Nagy-Britannia nemzeti demokráciájának visszaállításához"

- írja Farage.

Hozzátette, a reakciók azonban nem csak a politikusok részéről voltak ennyire intenzívek:

"Hétköznapi emberek, akikkel bárokban futottam össze, mind odajöttek hozzám a Brexitről beszélni. Tengerészgyalogos veteránok egy csoportja (...) mondta, hogy (szerintük) már évekkel ezelőtt meg kellett volna tennünk, és (úgy vélték) mi, britek megőrültünk, hogy feladtuk a nemzeti függetlenségünket."

Farege-t meglepte, hogy az átlag amerikaiak mennyit tudnak az Európai Unióról:

"Tisztában voltak vele, hogy az EU-tagság nyitott határokat jelentett Nagy-Britanniának, ami a terrorfenyegetettség korában szerintük téboly."

Azt is kifejtette, szerinte miért jogos, hogy a republikánus elnökjelölt foglalkozik a témával:

"Nem kérdés, hogy Donald Trump új menedzsment alatt zajló kampánya nagy lehetőséget lát a Brexitben."

A brit politikus szerint a Brexit legnagyobb sikere abban rejlett, hogy olyan választópolgárokat sikerült az urnához csábítania, akik soha életükben nem mentek el szavazni, mert úgy érezték, hogy senki sem képviseli az ő érdekeiket.

"Ez volt az első győzelem afölött a nemzetközi politikai elit fölött, akik külföldi háborúk vég nélküli sorába vezettek minket, és akiket, úgy tűnik, megvettek a bankok és a multinacionális vállalatok."

Farage szerint míg a gazdagok gazdagabbak lettek, addig az átlagemberek egyre keményebb időket élnek, és ebben úgy látja, hogy Amerikában és Angliában nagyon hasonló a helyzet.

Azt is kifejtette, hogy a másik jelentős téma egyértelműen a bevándorlás volt, melyet Trump támogatói is komoly kérdésként értékelnek.

A UKIP egykori vezére szerint, ha ezek mentén az ügyek mentén a Trump-kampánynak sikerül a Brexit-szavazókhoz hasonló mentalitású embereket mozgósítania, akkor az amerikai elnökválasztás végeredménye is könnyen rácáfolhat a mainstream médiára és a közvélemény-kutató cégekre, akik Clinton előnyét sulykolják.

Trump új csapatáról így ír:

"Az új Trump-kampány fegyelmezettnek és pozitívnak tűnik. És nagy valószínűséggel olyan sokk elébe néz (az amerikai közvélemény), mint amilyet a brit politikai establishment élt át június 23-án, a mi függetlenségi napunkon."