Egységben Magyarországért: "Legyen azonos a külföldön élő magyarok szavazati joga!"

Egységben Magyarországért: "Legyen azonos a külföldön élő magyarok szavazati joga!"

Az Egységben Magyarországért a nemzetpolitikát a pártpolitika felett álló, egyetértést igénylő, fontos közös nemzeti ügynek tekinti - jelentette ki Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője az ellenzéki szövetség szerdai sajtótájékoztatóján.

„Mindent meg kell tennünk, hogy a mindenkori ellenzék és a mindenkori kormány között ebben a lehető legszélesebb konszenzust tudjuk kialakítani”

- mondta. Fontosnak nevezte a politikai szféra és a civil szféra együttműködését is ezen a területen. Megállapította, hogy a jelenlegi kormány az elmúlt tizenkét évben nem törekedett ennek az egységnek a kialakítására. Felhívta ugyanakkor a figyelmet egy pozitív példára, nevezetesen
a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezésének a két évvel ezelőtti magyar parlamenti támogatására is. Szerinte ez nem csupán a magyar nemzet számára rendkívül fontos ügy, hanem közös európai feladat is, ami „fel tudtak helyezni az európai politika térképére”.

A zöldpárti politikus kilátásba helyezte: az új kormány kezdeményezni fogja a parlamenti pártok mielőbbi összehívását, hogy közösen határozzák meg a nemzetpolitika legfontosabb alapvetéseit. A nemzetpolitika legfontosabb céljának azt nevezte, hogy minden magyar meg tudja őrizni a nemzeti identitását, és mindenki be tudjon kapcsolódni a magyar nemzet gyarapodását, a magyar nemzeti kultúra továbbörökítését célzó közös együttműködésbe, függetlenül attól, hogy Magyarországon, a Kárpát-medence bármelyik területén, Európában, vagy bárhol máshol a világon él.

Keresztes László Lóránt szerint átláthatóvá kell tenni a támogatáspolitikát: azt pályázati alapon kell szervezni, és be kell vonni a külhoni magyarokat képviselő szervezeteket, hiszen
nem lehet Budapestről megmondani, hogy milyen irányú, milyen jellegű támogatásra van szükség.

„Meg fogjuk szüntetni azt az alá-fölérendeltségi viszonyt, ami jellemzi most ennek a jelenlegi kormánynak a politikáját”

- tette hozzá.

Fazakas Attila (Jobbik) nemzetpolitikai kabinetvezető egyebek közt arról beszélt, hogy
meg szeretnék szüntetni a külhoni magyarok szavazati joga, illetve a Nyugat-Európában élő magyarok szavazati joga közötti különbséget.

Jelenleg a külhoni magyar területeken levélben lehet szavazni több napon át, miközben Nyugat-Európában több százezer ember arra van kényszerítve, hogy a konzulátusokon, illetve a külképviseleteken szavazzon a választás napján.

„Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy semmilyen visszaélés ne lehessen a magyar választások kapcsán. A minap látott napvilágot az a délvidéki praktika, ami szerint délvidéki VMSZ-es aktivisták viszik ki a szavazással kapcsolatos dokumentációt. Tehát ezt mindenképpen meg fogjuk szüntetni”

- szögezte le.

Azt is nagyon szeretnék - folytatta -, hogy egyenlő távolságot tartsanak a pártoktól és a civil szervezetektől.

„Jelenleg ez nem így van, és pontosan az történik, hogy a magyarországi gyűlöletpolitikát valamilyen szinten exportáljuk a külhoni magyar területekre. Nagyon szeretnénk azt elérni, hogy a külhoni magyar területeken korrekt médiaviszonyok jöjjenek létre, és ne csak egy bizonyos pártnak a támogatásával létrehozott orgánumok jelenhessenek meg”

- jelentette ki a kabinetvezető.

Fazakas a mai magyar kormány hibájául rótta fel, hogy miközben a tömbben élő magyarságot támogatja, a szórványvidéken a legkiszolgáltatottabb magyar közösségek napról napra fogynak és az eltűnés határára jutottak. Ezért a Magyar Állandó Értekezlet keretein belül vissza akarják hozni a szórvány szakbizottságot.