Ceausescu szülőfalujában 25 ezres stadion és élvonalbeli csapat is volt, de a halála után összeomlott minden

Ceausescu szülőfalujában 25 ezres stadion és élvonalbeli csapat is volt, de a halála után összeomlott minden

Eredetileg csak egy falu volt Scornicesti, amelyet később a földdel egyenlővé tettek, hogy aztán fontos mezőgazdasági-ipari csomópontként építsék újjá, amelyet a Ceausescu családhoz fűződő kapcsolatainak köszönhetően választottak ki erre a "megtiszteltetésre". Sokáig az A1 nevezetű autópályán megtett 100 km volt az egyetlen autópálya-szakasz Romániában. Az ország zsarnoki uralkodója számára ez nem csak egy közönséges út volt, hanem maga a hazaút is.

Ceausescu (ejtsd: Csauseszku - szerk.) 1967 és 1989 között volt teljhatalmú diktátora. A román politikai vezető Scornicesti nevű településen született 1918-ban - eleveníti fel a BBC riportja. 

Eredetileg csak egy falu volt Scornicesti, amelyet később a földdel egyenlővé tettek, hogy aztán fontos mezőgazdasági-ipari csomópontként építsék újjá, amelyet a Ceausescu családhoz fűződő kapcsolatainak köszönhetően választottak ki erre a "megtiszteltetésre". Sokáig az A1 nevezetű autópályán megtett 100 km volt az egyetlen autópálya-szakasz Romániában. Az ország zsarnoki uralkodója számára ez nem csak egy közönséges út volt, hanem maga a hazaút is.

Ceausescu alatt Scornicesti jobb életkörülményeket kínált, mint sok más nagyváros. Míg milliók éheztek Romániában, és sorban kellett állniuk, hogy megvehessék a nélkülözhetetlen dolgokat, az itteni boltokban soha nem fogytak el a készletek. Az élet jó volt, de az embereknek szüksége volt szórakozásra is.

Itt jött a képbe a futball. Az 1970-es években a kommunista hatóságok úgy döntöttek, hogy nyilatkozatot tesznek, és koordinálják a helyi csapat felemelkedését az amatőr bajnokságból az élvonalba. 1987-ben a csapat számára felépült Románia legmodernebb stadionja és csapata:

az FC Olt Scornicesti. 

A cél egyértelmű volt, a román futball a nyolcvanas években Európa legjobbjai közé tartozott. 1986-ban a Bajnokcsapatok Európa-kupáján a Steaua Bukarest büntetők után győzte le a Barcelonát a döntőben. Ezzel pedig Európa legerősebb együttesévé avanzsált. A román politikai vezetés számára ezek után a kontinens meghódítása volt a cél.

Mindezen magasztos terveknek azonban megálljt parancsolt az 1989-es román forradalom, amely több mint 1100 halálos áldozatot követelt, a tiltakozási hullámok pedig megdöntötték a Ceausescu-rezsimet. Karácsony napján kivégezték az diktátort és a feleségét.

Ezek után nem volt kérdés, hogy Scornicesti és a futballcsapata soha többé nem lesz a régi.

Visszatérve a múltra, a Scornicesti stadionja akkoriban ez egyik legfejlettebb volt Közép-Európában. Volt benne minihotel, VIP-boxok, társalgó, medence, modern öltözők.

„Az ülőhelyek még mindig megvannak, az eltelt 35 év ellenére egy sem hiányzik. De sok egyéb létesítménye már rég feledésbe merült. A szállodai szobákat ma a szociális szolgálatok használják lakásként, míg a lelátók mögötti terek nagy része angol vagy francia márkák ruhagyártóinak ad otthont"

- foglalta össze a BBC tudósítása.

Továbbra is itt játszik az FC Olt, a helyi labdarúgócsapat, amely jelenleg egy amatőr klub a negyedosztályban. Teljes kapacitással az aréna korábban 25 000 ember befogadására is alkalmas volt(!). Most legfeljebb 200 körül van a nézőszám a kisebb helyi derbiken.

Ceaușescu nem volt nagy futballrajongó, de néhány rokona fanatikus volt a játék iránt. Vasile Barbulescu, Ceausescu sógora ragaszkodott egy helyi csapat létrehozásához. Úgy látta, hogy ez a helyi presztízs növelésének a módja.

Az FC Olt első mérkőzését a negyedosztályban 1973-ban játszotta. A csapat olyan pályán játszott, ahol a helyiek etették az állataikat. A mérkőzések között a kapufákat tehenek és lovak kikötözésére használták. 

1978-ban Barbulescu a 32 éves Dumitru Dragomirt vette fel elnöknek. Dragomir korábban két másik klubban is dolgozott jó eredménnyekkel, és a „találékonysága" miatt csodálták.

Nem sokkal a szezon vége előtt érkezett meg, amikor a Scornicesti a másodosztályba való feljutásért küzdött. Ahhoz, hogy megelőzze riválisát, az FC Oltnak nagy gólkülönbséggel kellett volna megnyernie a szezon utolsó meccsét. Dragomir sajátos módon oldotta meg a feljutást. A Scornicestinek az Aluminiu Slatinával kellett volna megmérkőznie.

"Eredményre volt szükségünk. Tehát gyorsan kellett cselekednünk" - mondta Dragomir. "Azt mondtam nekik, hogy hozzanak nekem néhány fiút a faluból, és öltöztessék őket meccsmezbe. Aztán meg kellett győznünk a slatinai csapatot, hogy adják át az eredeti játékosigazolványaikat.

Kaptunk fiúkat az istállóból, olyan fiúkat, akik korábban tehenet fejtek, és úgy játszottak, mintha a Slatina játékosai lennének.

A meccsnapon az FC Olt riválisa játszott ugyanekkor. Megszervezték a rendőri támogatást, egy kommunikációs relében helyezték el egymástól körülbelül 30 km-re, hogy rádión keresztül beszélhessenek. Gondoskodniuk kellett arról, hogy tudják az ellenfél, hogyan áll a másik mérkőzésen, ugyanis a jobb gólkülönbséggel ők mehetnek tovább. 

A félidőben az egyik rendőr rossz üzenetet hallott. 2-0 helyett azt értette, hogy az FC Olt riválisa 9-0-ra vezet.

A scornicestiek pánikba estek, ezért 18 gólt lőttek az istállós fiúk ellen, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy ez elég. A meccs után az öltözők felé menet a játékosok és a tisztségviselők megálltak, hogy kivárják a másik meccsen az eredményt.

Végül megérkezett a megerősítés, hogy a másik rivális csak 2-1-re nyerte meg a meccsét.

A következő szezonban Dragomirnak, aki 1996 és 2014 között a román profi labdarúgó-bajnokság elnöke volt, azt mondták, hogy fel kell jutnia az első osztályba a Scornicestinek. Megfenyegették azzal, hogy soha többé nem kerülhet a román futball közelébe, ha nem sikerül. Végül sikerült – de csak két ponttal.

Ceausescu inkább másnak szurkolt

A BBC szerint maga Ceausescu nem törődött túl sokat a csapattal. Csak arra kérte Barbulescu nevű sógorát, hogy "vigyázzon arra, amit csinál" Scornicestiben.

Ehelyett a Steaua szurkolója volt, és a bukaresti katonai csapatot potenciális Európa-kupa-esélyesnek tekintette. A Steaua valóban BEK-győztes lett 1986-ban, majd 1988-ban az elődöntőig, míg 1989-ben pedig ismét a döntőig jutott.

Az 1979-es feljutást követően az FC Olt 10 évig maradt a román élvonalban. Legjobb helyezésük a negyedik pozíció volt 1981-82-ben, amikor éppen lemaradtak az UEFA-kupára való kvalifikációról.

A Chelsea korábbi hátvédje, Dan Petrescu (1986-87), az ex-West Ham és a Tottenham támadója, Ilie Dumitrescu (1987-88), valamint a Románia legtöbbet válogatott játékosa, Dorinel Munteanu (1988-89) szerepelt játékosaik között. A szerény siker ellenére vonzó csapat volt, igaz nem is rossz fizetéseket kaptak az itt játszó játékosok.

Az 1980-as években Románia nagy hiányt tapasztalt a termékekből és az alapvető szolgáltatásokból, még a nagyvárosokban is. A villany, a meleg víz és a fűtés is arányos volt. Nehéz volt az élet akkor is, ha volt pénzed, ugyanis nem nagyon volt mire költeni az áruhiány miatt.

De Scornicestiben más volt a kép, ott sosem volt hiány semmiből.

Az 1982-es negyedik hely után az FC Olt kezdett magasabbra törni. 1985-ben egy nagyobb stadionon kezdtek el dolgozni. Ceausescu kivégzése végül az FC Olt számára is pofont jelentett a családjával való kapcsolata miatt.

Az eredeti cikk itt olvasható:

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}