Februárban Budapestre jön Putyin

A két politikus tavaly Szentpéterváron találkozott egy négyszemközti megbeszélésen, előtte pedig két évvel ezelőtt, február 17-én Putyin látogatott a magyar fővárosba. Megállapodásuk szerint minden évben találkoznak majd a magyar-orosz kapcsolatok szorosabbra fűzésének érdekében.

A két évvel ezelőtti találkozón a magyar kormányfő és az orosz elnök egyezményt írtak alá az atomenergia-ipari képzés területén, illetve kicseréltek egy olyan megállapodást is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Továbbá orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szóló egyezményeket szignáltak a két kormány képviselői.

„A jó viszony nemcsak Magyarország, de egész Európa érdeke” – jelentette ki két éve Orbán Viktor. Hozzátette: az Európai Unió és az Oroszország közötti viszony rendezésének alapja, a béke és az eurázsiai gazdasági együttműködés lehet. Vlagyimir Putyin Oroszország egyik legfontosabb gazdasági partnerének nevezte Magyarországot.