Lukasenka kompromisszumokkal, de kész tárgyalni az ukrán gabona Fehéroroszországon keresztüli szállításáról

Lukasenka kompromisszumokkal, de kész tárgyalni az ukrán gabona Fehéroroszországon keresztüli szállításáról

Minszk kész megvitatni az ukrán gabona Fehéroroszországon keresztüli szállítását, bizonyos „kompromisszumokkal” - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akinek szavait a Belarus Today című helyi lap idézte pénteken.

Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta Oroszország február 24-én több ezer katonával megtámadta az országot.

Az Ukrajnából Fehéroroszországon keresztüli export volt az egyik lehetőség az ENSZ által megszervezett széles körű tárgyalásokon, amelyek célja a globális gabonakínálat fellendítése volt a súlyos élelmiszerválság fenyegetése miatt. A másik lehetőség az volna, ha feloldanák Ukrajna fekete-tengeri kikötőinek zárlatát.

A politikus azt mondta: most mindenki az élelmiszer-utánpótlás módját keresi, amire megoldás lehet, ha Fehéroroszországon keresztül szállítanak, de ehhez bizonyos kompromisszumokat kell kötni. Azt nem árulta el, hogy milyen kompromisszumokra gondolt.

Fehéroroszországot, a világ egyik legnagyobb káliumtermelőjét 2021-2022-ben kemény nyugati szankciók sújtották, amelyek megzavarták, hogy a műtrágyát a balti-tengeri kikötőkön keresztül lehessen exportálni. A február 24-én elindított orosz támadás miatt Moszkva ellen bevezetett pénzügyi szankciók az orosz műtrágyaexportőröket is sújtják, a sérült globális ellátási lánc növeli az élelmiszerválság kockázatát.

António Guterres ENSZ-főtitkár a hét elején arra figyelmeztetett, hogy a régióból érkező áruszállítások blokkolásának feloldásáról szóló megállapodás még messze van, mert „az a tény, hogy minden mindennel összefügg, különösen bonyolulttá teszi a tárgyalásokat”.

Moszkva és Minszk a nyugati szankciókat okolja a gabona- és műtrágyaexport zavaraiért, és a globális élelmiszerválság kialakulásának kockázatáért. „A problémát a Nyugat és a gazdag országok, különösen az Egyesült Államok által ma folytatott politika okozza” – idézte Aljakszandr Lukasenkát a Belta hírügynökség. A politikus szerint a problémát meg kell oldani.