Fekete-Valentin lesz az idei, Párizsban

Párizs általában az első úti célok között szerepel a Nyugat-európai turisták listáján, ha romantikus utazást terveznek, és Valentin-nap környékén még a világ egyéb tájairól is tömegével érkeznek a külföldiek, hogy ott tölthessenek egy-két romantikus napot, kérhessék meg kedvesük kezét, vagy házassági évfordulót ünnepelhessenek.

A 2015-ös támadás hosszú árnyéka azonban rávetül az idei Bálint-napra, legalábbis a francia főváros turisztikai ipara számára mindenképpen. Párizs jelenleg is ijesztően csöndes, az utcákon alig találni nyomát a városra jellemző életnek, ez pedig egyhamar nem hozza meg az emberek kedvét egy utazáshoz.

A helyzet a francia gazdaság számára sem rózsás, hiszen az eddigi költségvetési nehézségekhez immár a kieső turisztikai bevételeket is hozzákalkulálhatják, ami nem kis veszteség, hiszen az ország GDP-jének legalább 7%-át a vendéglátóipar adja.

Még borúsabb lesz a kép, ha azokat az előrejelzéseket is figyelembe vesszük, melyek a termelő ipar és a szolgáltatói szektor további, várható hanyatlását prognosztizálják.

Az Express-nek nyilatkozó Bob Atkinson, utazási szakértő elmondta, hogy Párizs a tőle megszokott első-második hely környékéről a nyolcadikra csúszott vissza az úti célok keresettségi rangsorában, ami példátlan zuhanást jelent.

Ennek okát abban látja, hogy ugyan már nem a terrortámadások uralják a híreket, az emberek emlékezetében és tudatalattijában élénken él a veszélyérzet, és emiatt inkább úgy döntenek, hogy idén nem a Szajna partjára látogatnak, ha meghitt élményekre vágynak.

Bár a francia gazdaság az egyik legnagyobbnak számít az Unión belül, évek óta nem képes a növekedésre. A terrortámadások negatív hatásai így még jobban érvényesülhetnek, és Franciaországban még tovább emelkedhet a már amúgy sem csekély munkanélküliség aránya, hiába jelentette ki Francois Hollande államfő, hogy ennek fölszámolásáért mindent el fognak követni.