Pont Orbán és Mészáros faluja maradt volna ki a közvilágítás-mutyiból?

Felcsúton is ugyanaz a maffiózó kör ténykedett.

A lap információi szerint Mészáros Lőrinc polgármesteri minőségében már 2013-ban javasolta a település komplett lámpacseréjét, 2016 novemberében pedig a következő kijelentést tette:

"A rendszer felmérésére, a korszerűsítés műszaki paramétereinek kidolgozására megkerestük a rendszerünket jelenleg üzemeltető Sistrade Kft.-t, amely az előterjesztésemhez csatolt felmérési dokumentumokat készítette el."

És láss csodát, az ominózus tanácsadó cég, a Sistrade Kft. pedig igen sokszor szerepel az Elios-ügyről szóló OLAF-jelentésben. A vállalkozás tulajdonosa nem más, mint Tiborcz István volt Elios-béli üzlettársa, Hamar Endre.

A felcsúti közvilágítást üzemeltető cég tehát arra is javaslatot tett, hogyan korszerűsítsék a község közvilágítását. A 2016-os első ütemben a U Light Kft. pályázatát hozta ki győztesnek a falu, akik 13,2 millió forintos ajánlattal lettek befutók. A Magyar Nemzet szerint az Elios valószínűleg az OLAF-vizsgálat miatt nem indult a tenderen. A lap információi szerint a Sistrade javaslata és a szerződés megkötése közt mindössze három hét telt el.

A második ütemet, 2017 szeptemberében szintén a U Light és egyik leánycége nyerte.

Figyelemreméltó, hogy a cég a honlapján a referenciái között nem szerepel a felcsúti közvilágítási projekt, de felsorolják például Sopront, Komlót és Mohácsot. Ugyanakkor Dombóvár is lemaradt a listáról, ott duplájába került a világítás korszerűsítése, ugyanis az eredetileg becsült 110 millió forint helyett a végösszeg 215 millió lett.

A Magyar Nemzet információi szerint a U Light illeszkedik abba a maffiajellegű hálózatba, ami a közvilágítási tenderek köré épült, és amiről az OLAF-jelentés részletesen beszámol.

Ennek fényében az sem meglepő, hogy Felcsútra idénre is beterveztek egy közvilágítás-bővítési programot.

A további részletek ITT olvashatók.

Kormányzati beismerés: költségvetési csalás a gyanú Tiborcz-ügyben

Valóban költségvetési csalás bűntette és ahhoz kapcsolódó bűncselekmények miatt javasolta eljárást az OLAF Orbán Viktor vejének ügyében - derül ki Polt Péter legfőbb ügyész képviselői kérdésre adott válaszából. De vajon miért tartott több mint két hétig, míg a jelentés Brüsszelből Budapestre érkezett?