Felemás hét a Sziriza számára

A brit elutasítás után ismét pozitív fogadtatásban részesült Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök, aki Rómában olasz kollégájával, Matteo Renzivel találkozott.

Kérdés, hogyan fogadja majd Ciprasz javaslatait Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker korábban azt mondta, lát lehetőséget egyes területek újratárgyalására, de Athénnak is kompromisszumot kell kötnie.

Kezdődik a belpolitikai ellentét?

Nem kizárt, hogy a görög kormánykoalíció otthon is nehézségekkel fog szembesülni a közeljövőben, a kisebbik kormánypárt, a Független Görögök ugyanis nem akarják megszavazni a Sziriza által szorgalmazott új állampolgársági törvényt. Míg ugyanis a Sziriza megadná a görög állampolgárságot az országban élő második generációs bevándorlóknak, a radikális jobboldali Független Görögök pártja elutasítja azt. Noha a törvény megszavazása nem kérdés, hiszen az ellenzék jelentős része támogatni fogja azt, az eset rámutat a kormánykoalíció pártjai között fennálló ellentétekre.

Történelmi diplomáciai lépés Cipruson

Történelminek nevezhető lépést tett meg Ciprasz miniszterelnök ciprusi látogatása során, amikor az eddigi görög vezetőktől eltérően találkozott a ciprusi törökök képviselőivel. A török fél értékelése szerint a megbeszélés hangulata pozitív volt, az pedig mindenképp történelmi lépés, hogy egy Ciprusra látogató miniszterelnök találkozott a csak Ankara által elismert országból érkezettekkel.