Felfüggesztették a bátonyterenyei akkufeldolgozó működését

Felfüggesztették a bátonyterenyei akkufeldolgozó működését

Nagyon úgy fest, már az illetékes kormányhivatal sem nézhette tétlenül a dél-koreai cég üzemének visszásságait.

Határozatlan időre felfüggesztette egy akkumulátorfeldolgozó működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal kedden – vette észre a 444.hu. A kormányhivatal oldalán megjelent tájékoztatás szerint a bátonyterenyei üzem bár a környezetet nem szennyezte, viszont sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat.

A dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. működteti a bátonyterenyei üzemet, ahol amellett, hogy súlyosan veszélyeztették a dolgozókat, még az ellenőrök is rosszul lettek. A cég szigetszentmiklósi akkufeldolgozó üzemében pedig hónapok után derült ki, hogy két dolgozó is meghalt az ott keletkezett tűzben, súlyos égési sérüléseket szenvedve.

A portál azt írja, a bátonyterenyei üzemet a kormányhivatal és a társhatóságok folyamatosan ellenőrizték az elmúlt időszakban is. A vizsgálatok nyomán kiderült, hogy a cég rendszeresen megsértette a hulladék telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírásokat, nem megfelelően vezette a dokumentációt, de előfordult az is, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel. A rendelkezésre álló eredmények szerint ezenkívül

a szabálytalanságok környezetszennyezést nem okoztak, de mivel az előírások súlyos megsértése veszélyeztette a biztonságos működést, ezért a hatóságok a fokozatosság elve alapján egyre nagyobb bírságokat szabtak ki. A cég hat alkalommal összesen közel 100 millió forint büntetést kapott.

Korábban, júniusban 31 milliós, júliusban pedig már 50 milliós büntetést szabtak ki a dél-koreai cégre.

A munkavégzés akkor indulhat újra az üzemben, ha a vállalat megteremti a jogszerű működés feltételeit, amelyhez a jogszabályoknak megfelelő módon a túltárolt hulladék helyzetét is rendeznie kell. A kormányhivatal tájékoztatása szerint emiatt a helyiek a működés felfüggesztése idején is érzékelhetnek áruforgalmat az üzem környékén.

(Címlapkép: Az új ipari övezet területe az alapkőletételi ünnepség napján Bátonyterenyén 2022. március 29-én. MTI Komka Péter)