Felismerés: csak Líbiában lehet leküzdeni az embercsempészeket

Az embercsempészek ellen indított Sophia elnevezésű földközi-tengeri európai katonai művelet csak akkor lehet hatékony, ha a líbiai vizeken, sőt magukon a líbiai partokon hajtják végre.

"A művelet csak akkor lehet hatékony, ha a források közvetlen közelében dolgozunk, ha a nagy halakat fogjuk el, nem pedig a tengerre szálló kicsiket. Adott esetben líbiai felségterületen kell majd dolgoznunk" - tette hozzá Hervé Bléjean tengernagy.

A földközi-tengeri uniós katonai művelet három hete kezdődött újabb, második szakaszában - amely továbbra is a nemzetközi vizekre korlátozódik - az uniós tengerészeti erő felhatalmazást kapott a csempészek hajóinak megállítására és a csempészek őrizetbe vételére Líbia közelében, de eddig még nem történt beavatkozás - ismerte el a tengernagy. Hervé Bléjean, a szomáliai kalózok ellen szervezett Atalante európai hadművelet volt parancsnoka figyelmeztetett, hogy az ottani művelet ugyan sikerrel járt a szomáliai helyzet megoldása nélkül, ám ugyanez most nem lehetséges.

A Sophia elsődleges célja, hogy megakadályozza a tengeri haláleseteket. De ha ennek nyomán végül Líbiában rekednek a migránsok, akiknek a számát jelenleg 500 ezer és egymillió közöttire becsülik, "csak még rosszabb helyzet jön létre" - mondta a tengernagy. Ráadásul az embercsempészek jelentős bevételei miatt - egy százszemélyes gumicsónak becsült haszna 67 ezer euró (csaknem 21 millió forint), egy olyan fából készült bárkáé pedig, amelybe 400 utast is bezsúfolnak, 380 ezer euró -, a líbiai gazdaság jelentős része vetette bele magát ebbe az üzletágba.

"Becslések szerint egyes partszakaszokon a bevételek 50 százaléka az illegális bevándorlásból származik" - mondta a tengernagy, aki szerint az érintett térségek gazdasági átalakítására is szükség van. Egy líbiai beavatkozáshoz azonban az ország elismert nemzeti hatóságainak jóváhagyására és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatára is szükség lenne, amely feltételek a jelek szerint nem egyhamar teljesülnek.