Feljelentést ért Bokros Lajosék zászlógyalázása

A vasárnapi balos tüntetésen olyan nemzeti zászlóval jelentek meg, amelynek közepébe az uniós zászló csillagait varrták. Murányi Levente és Szilágyi György szerint megsértették nemzeti jelképünket.

A rendezvényen ismeretlen „civil” szervezetek, illusztris baloldali szájkaratésok és zavaros ideológiájú politikai kalandorok jelentek meg. A demonstráció egy szempillantás alatt a feledés homályában került volna, ha Bokros Lajos és feltételezett társai nem jelennek meg a kezükben olyan nemzeti zászlóval, amelynek közepébe az uniós zászló csillagait varrták.

„A baloldal tartsa távol magát az ’56-os lyukas zászlótól” címmel reagált közleményben Bokrosék zászlógyalázására Murányi Levente ’56-os elítélt, az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, volt jobbikos országgyűlési képviselő.

„Már-már félreérthetővé válhatott volna a kép, és a baloldal történelmi megvilágosodására gondolhattunk volna, ha nem illesztenek a lyukba egy EU-s kék zászlódarabot” - írta Murányi. „Amikor 1956-ban mi, magyarok fegyverrel a kézben visszavettük az 1945 után elvett szabadságunkat, akkor vágtuk ki nemzeti trikolórunkból a rákosista címert vörös csillagával együtt” – emlékeztetett az '56-os veterán. Közleményében felszólította a baloldalt, hogy „tartsák távol magukat a szabadságharc jelképétől, és se jelképükre, se szabadságukra ne tegyenek semmilyen színű vagy formájú csillagot!”

Murányi Levente azonban a közleménynél nem állt meg, és Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselővel közösen - ismeretlen tettesekkel szemben - feljelentést tettek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Az Alaptörvényre és a Büntetőtörvénykönyvre hivatkoztak, melyek védik a magyar zászlót, mint nemzeti jelképünket, illetve részletesen szabályozzák a zászló használatát.

Murányi és Szilágyi az indoklásukban azt írták: „Az elkövetők szándéka egyértelműen a zászló törvény szerinti formájának megváltoztatására irányult, mégpedig azzal a céllal, hogy e tevékenység végeredménye az uniós zászlóval történő keresztezést követően ne egy Magyarországot reprezentáló jelkép legyen.” Az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója és a jobbikos országgyűlési képviselő ezért kezdeményezték az elkövetők felderítését, illetve a felelősségre vonásukat.