Feljelentést tettek az '56-os emlékév korlátlan költekezései miatt

Mint megírtuk, a Terror Háza programigazgatója, Tallai Gábor egyszer már elárulta, hogy mintegy 50 millió forintba került a dal, ráadásul úgy, hogy a zenészek, és a saját régebbi dalát másodjára újradolgozó Desmond Child állítólag nem kért egy vasat sem.

Ezt követően a Magyar Nemzet Onlinenak Schmidt Mária azt mondta, azért nem tudják nekik megmutatni a szerződést, mert azt még alá sem írták, a tárgyalások máig zajlanak. A Terror Háza Múzeum igazgatója, és programigazgatója tehát ellentmondott egymásnak.

Ezzel kapcsolatban Dúró Dóra jobbikos parlamenti képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a Terror Háza Múzeum vezetőinek kellene leginkább tiltakozniuk bármiféle diktatórikus módszer ellen, mégis titkolóznak, hazudoznak.

Közölte, hogy előzetes bejelentésüknek megfelelően feljelentést tettek a Legfőbb Ügyészségen hűtlen kezelés gyanúja miatt, hiszen mint mondta, szakmabeliek szerint is legfeljebb tízmillió forintba kerülhetett a dal, nem ötvenbe.

A feljelentésen túl szeretnének tisztán látni abban is, hogy ki a felelőse a szerződés megkötésének, illetve ha nem kötötték meg, akkor mikor fogják megtenni. Ezért közérdekű adatigényléssel fordulnak Schmidt Máriához, hogy megismerhessék a részleteket - mondta.

Közölte: amennyiben nem kapnak választ, úgy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól fognak állásfoglalást kérni az ügyben. Ettől függetlenül pedig Dúró Dóra írásbeli kérdéssel fog Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordulni, mivel Schmidt Mária kormánybiztosként felel a produkcióért, "ilyen minőségében pedig a miniszterelnök kötelékébe tartozik".

A kormányfőnek törvény szerint 15 napon belül kell válaszolnia a kérdésekre.

A jobbikos politikus hozzátette: nem csak az '56-os emlékév kapcsán merül fel a hűtlen kezelés gyanúja, ugyanis a Földművelésügyi Minisztérium például 15 millió forintot költött egy olyan vezetői tréningre, hogy a tananyag egyik része az "aktív hallgatás" volt. A nemzeti párt képviselője megjegyezte: kérhettek volna tanácsot Bíró Márk fideszes parlamenti képviselőtől, aki 2010 óta egyszer sem szólalt fel az Országgyűlésben.

Kitért a jövőre megszűnő Herman Ottó Intézetre is, ahol stresszkezelésre és vezetői tréningre egyetlen nap alatt 870 ezer forintot költöttek el. Ezért egy szociális dolgozónak akár tíz hónapot is dolgoznia kéne, tette hozzá Dúró.

A Jobbik felháborítónak tartja a minisztériumi pénzszórást, álláspontja szerint a felelősöket számon kell kérni, a pazarló gyakorlatot pedig azonnal meg kell szüntetni.