Feljelentették a szerbek Szávay Istvánt

Szerintük ez azért szabálysértés, mert a párt nincs bejegyezve Szerbiában, ezért a tábla kihelyezése is a pártokról szóló törvénybe ütközik. A Jobbik alelnöke október végén nyitotta meg irodáját Zentán. A szerb kormány már akkor jelezte, hogy törvénytelennek tartja a helyiség működését, és vizsgálatot indítottak, amelynek során egy hétnyi elmélkedés után hatalmas meglepetésként megállapították, hogy első megérzésük helyes volt.

A szabálysértési eljárás megindítására vonatkozó kérvényt most adták át a zentai szabálysértési bíróságnak - áll az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium közleményében. Szávay Facebook oldalán megerősítette: nem szándékozik bezárni az irodát, mert továbbra is úgy véli:

"magyar országgyűlési képviselőként jogom van - sőt kötelességem - kapcsolatot tartani délvidéki magyarokkal (köztük magyar állampolgárokkal)

és számukra lehetőséget biztosítani problémáik megosztására."

Hozzáteszi: "a feljelentés a minisztérium által hivatkozott törvény alapján sem állja meg a helyét".

A Vajdasági Magyarok Szövetsége és a magyar kormány hozta a papírformát az ügyben: azonnal elhatárolódtak és provokációnak nevezték - nem az abszurd belgrádi eljárást, hanem a jobbikos irodanyitást. A délvidéki magyar közélet azonban megosztott az ügyben.

A képviselői iroda megnyitóján Csonka Áron, a VMDK elnöke a sajtónak azt mondta, "egy-egy ilyen képviselet sokat jelent számunkra, hiszen Szávay István képviselő úr tagja a Nemzeti Összetartozás Bizottságának is, és mint ilyen első kézből tud információkhoz jutni, valós információkhoz".

Rácz Szabó László, a zentai székhelyű Magyar Polgári Szövetség elnöke pedig így vélekedett: "Nagyon fontos az, hogy a magyar parlament első kézből értesüljön, ne holmi áttételeken keresztül arról, hogy mi történik itt nálunk. Mi úgy gondoljuk, mi, akik szavazói vagyunk a budapesti parlamentnek,

 jogunk van akár védelmet kérni, akár odaszólni is, hogy vigyázzatok ránk".