Felkérdezték a kormányt a kárpátaljai egészségügyis pénzekről

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a kárpátaljai magyar kórházi dolgozók elmondása szerint ukránok is részesültek abból a magyarországi állami támogatásból, amely elvileg csak azoknak járt volna, akik betegeikkel magyarul kommunikálnak.

A pénz szétosztásáért felelős KMKSZ Jótékonysági Alapítvány az eset kipattanása óta nem szolgáltat információkat az ügyről.

Az Országgyűlésben hétfőn Szávay István jobbikos képviselő rákérdezett az esetleges visszaélésre kiemelve, hogy a kedvezményezettek között magyarellenességükről közismert ukrán soviniszták is akadnak. Szávay négy kérdést fogalmazott meg az ügy kapcsán:

• Hogyan juthattak támogatáshoz magyarul nem beszélő egészségügyi dolgozók?

• Kit terhel felelősség az ügyben, illetve lesznek-e következményei a visszaéléseknek?

• Lesz-e vizsgálat a KMKSZ Jótékonysági Alapítványánál?

• Mikor és miből kapják meg járandóságukat a mostani bérkiegészítésről lecsúszott magyar ápolók és ápolónők?

A kérdésekre Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár igyekezett válaszolni, amiből inkább csak terelés kerekedett. Az államtitkár először felsorolta azokat a programokat, amelyekkel a magyar kormány eddig támogatta a kárpátaljai magyarságot, kitérve a tanárok, művészeti iskolákban dolgozók és óvodások segítésére.

A konkrét ügy kapcsán elmondta, bár több szűrőt beépítettek a pályázatba,

„elképzelhető, hogy olyan emberek is részesültek ebben a támogatásban, akik nem kaphattak volna belőle”.

Potápi szerint a beérkezett több mint 1600 pályázatból csak alig több mint százat kellett visszautasítani. Bár konkrét időpont nem hangzott el, a fideszes politikus megígérte, hogy azok is meg fogják kapni a bérkiegészítést, akik most jogosultként lecsúsztak róla.