Felmondásokkal jár a vasárnapi zárva tartás

A vasárnapi bezárás több problémával is jár: ezek közül az egyik, hogy mivel vasárnap nincs munka, így az adott - olvasónk munkahelyét jelentő - Tescóban a szombat éjszakai árufeltöltés is megszűnt, ami eddig 21:30-tól vasárnap reggel 06:00 óráig tartott. 2,5 órára már nem hívják be a dolgozókat, így a vasárnapi tiltás átgyűrűzik szombatra is. De a vasárnap esti árufeltöltés szintén csúszik, így a dolgozók csupán hétfő éjjel 00:30-tól kezdhetnek neki a munkának, a szokásos reggel 6 óra helyett 9 órai végzéssel. Az átcsúsztatott 3 óráért viszont már nem jár pótlék, hiszen se nem éjjel, se nem vasárnap zajlik.

Az Alfahírnek nyilatkozó dolgozó szerint az éjszakai pótlék kiesése mellett szintén nagy gondot jelent, hogy az alkalmazottak a vasárnapi pótléktól is elesnek. A vasárnapi munkavégzés tehát nem nyűg és kényszer volt, hanem gazdasági megfontolás eredményezte vállalkozás. Sőt, akár a törvény okozta üzleti veszteségeknek is betudható lehet az, hogy a munkavállalóknak csökkentek  a közlekedési támogatásaik is. Forrásunk úgy kalkulált, hogy az első olyan hónap után, amikor már minden vasárnap zárva voltak, akár 15-20 ezer forinttal is csökkenhet a fizetése. Mindez májusban fog kiderülni, a törvény ugyanis lehetőséget ad évi 5 alkalomra, amikor az üzleteknek nem kell bezárniuk, és többségük, ahogy a Tesco is, az elsőt érthető okokból a húsvét előtti vasárnapra tervezte be.

A hiány, az a kiesett munkabér. Vasárnap érte meg dolgozni. Sajnos van olyan hónap, mikor csak 90.000 forintot keresek nettóban, a vasárnapokkal együtt - mondta lapunknak az illető, aki munkatársaival együtt bércsökkenésre számíthat. Ennek pedig - tette hozzá - az lett az eredménye, hogy sok munkatársa gondolkozik a felmondáson, hiszen az egyébként is alacsony bérezést a vasárnapi és éjszakai pótlékok tartották "elfogadható szinten", de ezek nagy részétől most elesnek.

A KDNP mindeközben egy be nem mutatott felmérésre hivatkozik, mely szerint az emberek többsége támogatja a vasárnapi zárva tartást. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter már nem ennyire gyerekes, ő legalább zárt ajtók mögött belátta, hogy egy népszavazáson elbukna a törvény. Mindez természetesen nem meglepő, hiszen becslések szerint a költségvetés évi 200-250 milliárd forintot veszít a bezárásokkal, ráadásul több százezer ember fizetése csökkenhet, és több ezer veszítheti el állását. Mindezt tetézi, hogy a továbbra is nyitva tartható üzletek sok esetben drágítottak áraikon, a KDNP szüleménye tehát elérte azt, hogy a kecske sem lakott jól, és a káposzta is elfogyott. Az ámokfutást mégis folytatnák, és kiterjesztenék mindenkire, aki nem "közszükségletet" lát el.