Félnek bírálni Amerikát

A legtöbb menedékkérő onnan érkezett Európába, ahol Washington beavatkozott. A kormány, a Fidesz és az MSZP mégsem teszik ezt szóvá.

Semmilyen felszólítást nem fogalmaz meg a kormány az Egyesült Államok külpolitikájával kapcsolatban – nyomatékosította a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtóosztálya a Magyar Nemzet ama kérdésére, tervezi-e a kabinet, hogy felszólítja az Egyesült Államokat arra, változtassa meg háborús külpolitikáját az Európa felé irányuló menekülthullám csökkentésének érdekében.
 
Az Eurostat közelmúltban nyilvánosságra hozott legfrissebb adatai szerint ugyanis Koszovó után a legtöbben továbbra is azokból az államokból érkeznek Európába, amelyekben Washington és szövetségesei 2001 óta beavatkoztak. Ennek alapján pedig úgy tűnik, hogy a gazdasági helyzet mellett a Nyugat elhibázott „demokráciaexportja” lehet a XXI. századi népvándorlásként emlegetett migrációs folyamat egyik fő kiváltó oka.

A Fidesz lapít, a Jobbik tiltakozik

A Magyar Nemzet összeállításában a pártok mellett jogvédő szervezeteket is megkérdeztek az ügyben. Németh Szilárd (Fidesz) azt jelezte, hogy „nincs ideje válaszolni”, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pedig azt mondta: éppen Strasbourgban van.
 
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője kifejtette, egyértelműen elítélik és tiltakoznak minden olyan amerikai beavatkozás ellen, ahol emberi jogokra és demokráciára hivatkozva puccsokat, polgárháborúkat és országok közötti fegyveres konfliktusokat robbantanak ki. Meglátásuk szerint
az Egyesült Államok által képviselt kül- és biztonságpolitika vagy az annak álcázott lépések katasztrófa felé sodorják Európát és a világot.
Schiffer András (LMP) szerint nem fog előállni olyan helyzet, hogy a magyar kormány az Egyesült Államokra nyomást próbáljon gyakorolni. Schiffer a lapnak felidézte, hogy az Iszlám Állam elleni fellépésnél is az Orbán-kabinet „belesimult” az amerikai politikába. Ráadásul – mint fogalmazott – lepereg a kormányról, amikor arra hívják fel a figyelmet, hogy mindez egy globális probléma. Schiffer András szerint
Magyarországnak világossá kellene tenni a NATO-n és az Európai Unión belül is, hogy mi a Nyugat felelőssége az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten zajló események kapcsán.
Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint viszont a háborús övezetekben élő emberek nem az Egyesült Államok hadserege elől menekülnek.

Hallgató jogvédők

Igencsak árulkodó, hogy azok az úgynevezett jogvédő szervezetek, amelyek rendszerint felszólalnak az illegális migrációt akadályozó intézkedések, például az amerikai, a görög, a bolgár, a spanyol vagy a magyar határzár ellen, nem ilyen határozottak akkor, amikor az Egyesült Államok külpolitikájáról van szó. A lap megkeresésére
a Helsinki Bizottság például nem is kívánt válaszolni, az Amnesty International pedig a menekültválság összetettségét és globális voltát hangsúlyozta.

Felforgatás

Amerikát kárhoztatta a kialakult válságért az Alfahírnek küldött vendégkommentárjában Molnár Iván, a felvidéki Új Szó munkatársa is.
„A kialakult menekülthullámért kizárólag az Egyesült Államok és néhány nyugat-európai csatlósa a felelős. Szabad akaratukból úgy döntöttek, hogy fenekestül felforgatják a törékeny közel-keleti és észak-afrikai egyensúlyt, ma pedig úgy tesznek, mintha semmi közük sem lenne az egészhez”
– fogalmazott Molnár publicisztikájában, amelyet az Új Szó nem volt hajlandó leközölni.