Felszínre kerülnek a különös chilei német kommuna borzalmas titkai

Paul Schäfer gyermekbántalmazási vádak elől menekülve hagyta el Németországot - brutális eszközökkel uralkodott a néhány száz fős kommuna felett.

"Németország sajnálja, hogy a német diplomaták elfordították tekintetüket, vagy a hóhérok szövetségeseivé váltak" - jelentette ki egyebek között Gauck a chilei vendéglátójával, Michelle Bachelet elnökkel közösen tartott sajtókonferencián. Az evangélikus lelkész Gauck meggyőződését fejezte ki, hogy a Colonia Dignidad esete példaként szolgál majd országa leendő diplomatái számára, hogy "ne essenek abba a kelepcébe, hogy hóhérok pártját fogják, és mindig az áldozatok oldalára álljanak". A chilei fővárostól 380 kilométerre délre, 1961-ben létrehozott "méltóság kolóniája" egy idilli családias faluként tüntette fel magát. Azonban alapítója, Paul Schäfer, a II. világháborúban harcoló német hadsereg egykori tizedese - aki gyermekbántalmazási vádak elől menekülve hagyta el Németországot - valójában brutális eszközökkel uralkodott a néhány száz fős, németekből és chileiekből álló kommuna tagjai felett. A házaspárokat elválasztotta egymástól, a gyerekeket szüleiktől, és megtiltotta, hogy kapcsolatot tartsanak a külvilággal. A szabályait megszegőket kínzással büntette. Schäfer emellett itt is folytatta a gyermekek molesztálását.

Chilében 1997-es elmenekülése után tudták meg, hogy a szektaszerű német telep Augusto Pinochet katonai diktatúrája (1973-1990) idején a chilei tikosrendőrség egyik kínzóközpontjaként működött, s az ide hurcolt ellenzékiek közül sokan itt tűntek el. Schäfert 2004-ben távollétében elítélték, de csak 2005-ban fogták el Argentínában, nyolc év bujkálás után. Nyolcvannyolc éves korában, 2010-ben meghalt egy chilei börtönben. Idén áprilisban Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter bejelentette, hogy feloldják a titkosítás alól a Colonia Dignidad utolsó évtizedére vonatkozó archív iratokat. Michelle Bachelet chilei elnök kedden reményét fejezte ki, hogy a nyilvánosságra kerülő "dokumentumok segítenek majd feltárni az igazságot a Colonia Dignidad környékén eltűnt és kivégzett" áldozatok sorsáról.

A kolónia mintegy 120 egykori tagja úgy döntött, hogy fejenként egymillió dolláros kártérítésért kollektív keresetet nyújt be a chilei állam ellen. Ügyvédjük, az egyik egykori áldozat, Winfried Hempel szavai szerint a chilei államot azzal vádolják, hogy engedte "az emberiség történetének egyik legveszélyesebb szektáját" működni. Kártérítésre tartanak igényt a német állammal szemben is, amelynek azt vetik a szemére, hogy nem menekítette ki állampolgárait Schäfer kezei közül.