Feltárul a Tiltott Város titka

Peking, a modern Kína fővárosa számos érdekességet tartogat az odalátogató turisták számára. A Tiltott Város, a középkori császárok téli rezidenciája az egyik leghíresebb műemlék, amely évszázadok óta egy titkot őriz.

Li Ji, a Tiltott Város Palotamúzeumának a kutatója elmondta, hogy egy mostani feltárás alkalmával megtalálták a Jüan-kori (1271-1368) palota alapjait. Megdőlt tehát az a nézet, miszerint a palotakomplexum helyét a kínaiak szemelték ki maguknak.

A kínai régészek és történészek eddig úgy vélték, hogy a most is álló palotakomplexumot a Ming-uralkodók kezdték el építeni 1406 és 1420 között. A pletykák szerint az új uralkodó dinasztia kínai volta is meglehetősen kétséges, több helyen olvasható, hogy az első Ming uralkodó, Hongwu (1368-1398) állítólag megtartotta az utolsó mongol kagánnak, Togontemürnek az egyik ágyasát, nem sejtve, hogy az asszony már áldott állapotban van. Így született meg Yongle, akit az apja eltávolított az udvarból, talán megsejtette, hogy a fiú nem a vér szerinti fia. Yongle azonban nem hagyta magát, száműzetésének helyén lázadást szított és 1402-ben megszerezte a trónt magának és egészen 1424-ig ő uralkodott Pekingben.

Kambaligból Északi főváros

Peking ősét, Kambaligot a mongolok alapították, akik a 13. századtól fokozatosan hódították meg a mai Kína területeit. Dzsingisz kán unokája, Kubiláj kán a Mongol Birodalom székhelyét az 1260-as évektől Karakorumból átköltöztette a mai Peking területére és ott állítólag pazar palotát emeltetett magának és utódainak. A kínai szakemberek úgy vélték, hogy az a mai Beihai park területén állt, amelyik közel esik a Tiltott Városhoz. A mostani feltárás nyomán azonban kiderült, hogy a mongolok a Tiltott Város központjában építették fel uralkodói székhelyüket, ők voltak azok, kik először használták ezt a területet. A mongolokat egy 1368-as felkelés űzte el a városból és az őket követő dinasztia, a Ming pedig módszeresen rombolta a gyűlölt ellenség emlékeit, így a mongolok palotáját is földig rombolták. Állítólag a mongol palota romjaiból jött létre a Tiltott Város mögött emelkedő domb.

 

B