Felveszi a Jobbik a Fidesz által letett rezsifegyvert

Trócsányi László igazságügyi miniszter május 8-i keltezéssel arról írt az uniós energetikai biztosnak, hogy a kormány leállíthatja a rezsicsökkentést.

A hvg.hu hétfőn közzétett cikke szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter kiszivárgott levelezésében, május 8-i keltezéssel arról írt az uniós energetikai biztosnak, hogy a kormány leállíthatja a rezsicsökkentést, sőt nem kerülhető el a gáz és az áram drágulása. A Fidesz rezsibiztosa azt mondta, hogy rossz dolognak tartja, hogy az elhíresült levél kikerült, ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy annak tartalma megfelel az igazságnak.

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy tisztázza, hogy áll az Európai Bizottsággal szembeni "rezsiharc". Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: ha igazak a hvg.hu-n megjelent alaposnak tűnő értesülések, akkor a gáz és az áram ára rövidesen újra emelkedhet. Megjegyezte, hogy nem a kormány tekintélye, hanem a magyar háztartások költségvetése miatt aggódik a pártja, akik a Fidesszel együtt hatalmas bukást könyvelhetnek el, ennek pedig egyetlen politikai erő sem örülhet. Az ellenzéki országgyűlési képviselő emlékeztet arra, hogy a Jobbik támogatta a rezsicsökkentést, annak ellenére is, hogy azt máshogy képzeli el.

Apáti szavai szerint, ha a bizottság kötelezettségszegési eljárása kedvezőtlen eredménnyel zárul, akkor a közműszolgáltatók bírósági felülvizsgálatot kérhetnek az energiahivatal által megszabott rendszerhasználati díjakra, s amennyiben a közműszolgáltatói lobbi erősebb lesz a magyar kormánynál, akkor az eddigi adók - közműadó, tranzakciós díj, energetikai különadó – átháríthatók lesznek, hiszen a bankszektor is így kezelte a közterheket. Apáti szerint ez több tíz milliárdos tételt jelenthet. A jobbikos politikus, a lakosság szempontjából örül annak, hogy az esetleges rezsinövekedés a csatorna, a szemétszállítás és kéményseprés díját nem érinti, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a családi rezsiszámlákat hetvenöt-nyolcvan százalékban a gáz és villanydíj képezi.

Tényleg esély van a rendszerhasználati díjak emelkedésére? Tényleg állami közterheket háríthatnak át a magyar emberekre? – ezeket a kérdéseket is feltette a kormánynak Apáti. A jobbikos politikus azt kérte, hogy a kormány haladéktalanul számoljon be, mindez megfelel-e a valóságnak, s arról is, hogy hol tartanak a kötelezettségszegési eljárások. Apáti szerint, ha a hvg.hu cikk tartalma megfelel az igazságnak, akkor nem lesz első magyar közműszolgáltató sem.

Apáti azt is elmondta, hogy tudja azt, hogy Németh Szilárd nyilatkozata szerint a Fidesz-KDNP megvédi a rezsicsökkentést, de a jobbikos politikust a hangzatos kijelentések helyett a hogyanra adott felelet érdekli. Az ellenzéki országgyűlési képviselő szerint a Fidesz a 2014-es választásokat a „folytatjuk a rezsicsökkentés” és az „elszámoltatjuk a bankokat” hamis ígéretekkel nyerte meg. Ezután a banki elszámoltatásból nem lett semmi, a bankok számoltatták el az ügyfeleiket, most pedig a rezsiháborúban bukhat el a kormány. Apáti szerint az sem véletlen, hogy Németh Szilárd lett bevetve, mint rezsibiztos, hiszen a Fidesz nem akart vezéráldozatot, ezért a kormánypárt egy másodvonalbeli, karizma nélküli tagját küldte a frontvonalba elhullani.

Apáti Istvánt kérdezték arról, hogy az európai szocialisták hétvégi kongresszusán Tóbiás József MSZP-elnök pártja kormányváltó képességét hangoztatta. A jobbikos politikus egy a Fradi-táborban ismert rigmust idézett, amely úgy kezdődik, hogy „nézzetek a táblára!”. Tóbiás nyilatkozatát "radikális kamuzásnak" minősítette és azt javasolta a szocialisták elnökének, hogy tanulmányozza a közvélemény-kutatási adatokat, amelyek szerint - mondta - a baloldali kispártok támogatása együtt nem éri el a Jobbikét, ez a különbség pedig a hibahatáron is túl van. Apáti szerint az sem biztos, hogy Tóbiás az MSZP miniszterelnök-jelöltje lesz, a baloldal jövőjében ráadásul Gyurcsány Ferencnek is lesz még szerepe. Apáti leszögezte a legerősebb ellenzéki párt a Jobbik, 2018-ra lassan 30 éve ugyanazok a pártok kerültek hatalomra, ebből az embereknek elegünk van, változást akarnak.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője a sajtótájékoztatón jelezte, rossz dolognak tartja, hogy "ez a levél kikerült", "a taktikai elemeket" nem szeretnék megosztani. Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta, hogy a magyar kormány tárgyalásokat folytat az EU-val, és kellő időben részletes tájékoztatást ad majd, de bármi történik is, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésére vonatkozó kormányzati szándék "sziklaszilárd" - közölte Kovács Zoltán. A kormányszóvivő tájékoztatóján emlékeztetett: az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az úgynevezett harmadik energiacsomag vállalásaival kapcsolatban. Elmondta, hogy "egy rendkívül bonyolult (...), leginkább szabályozási kérdésekről folyó vitával állunk szemben, amelynek legkevésbé fontos eleme az árképzés".

Semjén Zsolt a kiszivárgott hvg.hu levél kapcsán kijelentette: a rezsicsökkentés nemcsak politikailag, hanem gazdaságilag is fundamentuma a kormány politikájának, és a gazdasági növekedéshez nagyban hozzájárult.