Fényűző elnökség, méltatlanul készülő parasportolók

Úgy tartott milliós gálavacsorát a paralimpiai bizottság, hogy a parasportolók felkészülésére alig jut pénz. Eközben már a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke ügyében elrendelt nyomozást – közölte az ORFK az MTI érdeklődésére. A hatóság az üggyel összefüggésben érkezett valamennyi feljelentést egy eljárás keretében vizsgálja. A távirati iroda úgy tudja, az ügyben gyanúsítás nem történt, továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás.
 
Ha az eddig napvilágot látott botrányos ügyek nem lennének elegendők, további számos érdekességre derül fény a bizottságnak a Fővárosi Törvényszéknél hivatalosan nyilvántartott aktájából.

Fényűző vacsora

A hvg.hu által kikért iratokból kiderül többek között, hogy az Iparművészeti Múzeumban ünnepélyes keretek között megtartott 2012. december 5-ei tisztújító közgyűlést gálavacsora is követte, amelyen átadták az éves elismeréseket és díjakat. A rendezvényre a terembérlet díja 820 ezer forint plusz áfa volt, vagyis összesen 1.041.400 forintba került a nem egészen egy napos program helyszíne. Ehhez jött még hozzá a takarítás, a ruhatár és a villanyszerelés, amelyet a különleges helyszín miatt a múzeum vállalt, de ezért még külön kellett fizetnie a MPB-nek további 164 ezer forintot.
 
Így összesen csak a helyszín 1,2 millióba került, de ebben az összegben nem volt benne maga a vacsora, illetve a catering, a biztonsági szolgálat, a parkolás sem. A tisztújító gála egyik fontos momentuma volt egyébként, hogy a fideszes Deutsch Tamást ekkor választották meg a szervezet alelnökévé (más jelölt nem volt a posztra).

Olcsó külvárosi motel

A rongyrázónak tűnő ünnepséghez képest egészen méltatlan körülmények közt kell készülniük és versenyezniük a parasportolóknak – derül ki ugyanakkor az aktákból. Egy 2013-as beszámolóban – amelynek része  a paralimpiai válogatott sportáganként beadott összefoglalója – az atlétikai szövetség például arról ír, hogy
az egyik nagy külföldi verseny előtt „az MPB bizonytalan pénzügyi helyzete” miatt a „lehető legolcsóbb szállodát” választották egy kis külvárosban, „amelynek hátránya volt, hogy nehéz volt bejutni”. „Mivel kevés ország választotta ezt a szállást, a transzfer gyakorlatilag kiszámíthatatlan volt, és sokszor nem olyan busz jött, amire a kerekesszékesek fel tudtak volna szállni”. Éjszaka pihenni nem nagyon tudtak, mert a szállodában „az egy éjszakára érkező vendégek hangoskodtak”.
Ez csak egy példa a sok közül, az viszont általános tapasztalat, hogy paralimpikonjaink eleve hátrányból indulnak más versenyzőkhöz képest, mert télen óriási összeg lenne fedett pályára bejutva edzeni, a meleg égövi edzőtábor pedig csak álom a magyar paralimpikonoknak.
 
Az elnökség önmagával viszont nem fukarkodott, pedig a jegyzőkönyvek szerint maga is tisztában van a parasportolók nehéz helyzetével. Gömöri Zsolt eredetileg a végtörlesztésére kapott vissza nem térítendő támogatás miatt került a hírekbe, amit az ügy kirobbanásakor azzal indokolt, hogy a munkatársaknak azért volt szüksége a támogatásra, mert devizahitelük miatt nem tudtak megfelelően a munkájukra koncentrálni.

Érdemei elismerése mellett

A bírósági akta szerint ehhez képest olyan szervezeti kolléga anyagi támogatására is futotta: az MPB egyik munkatársa „nyugdíjba vonulására tekintettel” és „az elmúlt időszakban végzett munkája elismeréséül a még fennmaradó lakáshitele erejéig olyan összegű bérkiegészítésben részesül, melynek eredményeként mentesül a még fennmaradt munkáltatói kölcsön megfizetésétől”. A határozatok alapján úgy tűnik, a hölgy rendszeres résztvevője és adminisztrátora volt az MPB vezetői üléseinek, jegyzőkönyvvezetőként.
 
A szakágak és a sportolók pénzügyi nehézségeit Gömöriék az MPB-nek jutó, csökkenő támogatásra vezetik vissza, amely az egyik beszámoló szerint „nagy megterhelést jelentett az amúgy is szűk apparátusnak”, ezért elengedhetetlen a támogatás emelése, hogy „biztosítható legyen a nyugodt szakmai munka”. A bizottság csak „szoros pénzügyi fegyelemmel, naprakész cash flow-val és hitellel tudta az éves feladatokat teljesíteni”.
 
Azaz úgy tűnik, a szervezetnek még hitelt is fel kellett vennie, ami a munkatársaknak nyújtott kamatmentes kölcsönök tükrében igencsak érdekes.