Ficóék nem kérnek Orbán új EP-frakciójából

Ficóék nem kérnek Orbán új EP-frakciójából

A szlovák és a magyar miniszterelnök között meglehetősen jó a kapcsolat, Robert Fico mégis úgy döntött, nem csatlakoznak az Orbán-féle Patrióták Európáért csoporthoz.

Amióta Orbán Viktorék zászlót bontottak Bécsben, sokan majdnem biztosra vették, hogy a magyar kollégájával már-már bajtársias viszonyt ápoló Fico átül a Patrióták Európáért frakcióba. A szlovák miniszterelnök végül Facebookon, egy videóban jelentette be, hogy

a Smer-SD (NI) európai parlamenti képviselői valószínűleg egyetlen frakciónak sem lesznek a tagjai

- számol be a Világgazdaság. Vagyis Orbán frissen megalakult EP-frakciójának sem.

Orbán Viktorral még az állítólagos szövetségese sem közösködik

Fico elmondta, hogy a Smer-SD nem ért egyet a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) több álláspontjával, éppen ezért nem szeretnének a szlovák képviselők közöttük ülni. A lap felidézte ennek előzményét: az S&D 2023 októberében felfüggesztette a Smer-SD tagságát értékrendbeli különbségekre hivatkozva, és mert a szlovák belpolitikában összeálltak a jobboldali Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). Fico a videóban közölte, a Smer-SD csak bizonyos feltételekkel térne vissza az európai szocialisták közé (ha egyáltalán visszatérne).

A legfontosabb a párt és képviselői szuverén pozícióhoz való joga olyan területeken, mint az ukrajnai háború vagy a migráció. Ha ezt nem kapják meg, inkább függetlenek maradnak, nem kérnek a tagság visszaállításából.

A Smer-SD és a Patrióták Európáért frakció nagyon is hasonló nézeteket vall az ukrán háborúról és a migrációról.

Ezért volt szinte biztosra vehető, hogy a szlovákok beállnak Orbán mögé. Fico viszont azt mondta,

Smer-SD nem csatlakozik olyan csoporthoz, amelynek „semmi köze” a baloldali politikához és a szociáldemokráciához.

Orbán Viktor már 3 éve teper azért, hogy pártjának új politikai otthont találjon Európában. Úgy tűnik, ez most jöhet össze: a szélsőjobboldali képviselőket is a soraiban tudó Patrióták Európáért csoport hivatalosan csak hétfőn alakult meg, de rögtön a harmadik legnagyobb frakció lett

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)