Megnyugodhatunk: Meloni szerint a Patrióták Európáért nem Putyin-barát csoport

Megnyugodhatunk: Meloni szerint a Patrióták Európáért nem Putyin-barát csoport

Az olasz kormányfő szerint "külső elemzőktől" ered az az elképzelés, hogy a frissen megalakult EP-frakció közel áll Vlagyimir Putyinhoz.

Az az elképzelés, hogy a Patrióták Európáért Putyin-barát, külső elemzőktől ered - jelentette ki az MTI tudósítása szerint Giorgia Meloni olasz kormányfő, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke az új európai parlamenti pártcsoport megszületését kommentálva kedden.

Giorgia Meloni úgy vélte,

nem felel meg a valóságnak a "megfigyelőktől" származó kijelentés, miszerint a Patrióták Európáért egy olyan csoport, amely közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Az ECR és egyben az olasz jobboldali kormánypárt elnökének ez volt az első kommentárja az Európai Parlamentben (EP) hétfőn megalakult új pártcsaláddal kapcsolatban.

A Patrióták Európáért megelőzte az ECR-t, amely létszámát tekintve így a harmadikról a negyedik helyre szorult vissza az EP-pártcsoportok sorában. Az ECR-ből a Patrióták Európáért újdonsült frakciójához csatlakozott a spanyol Vox, és Giorgia Meloni kormányszövetségese, a Matteo Salvini vezette Liga is az új európai formáció tagja lett.

Giorgia Meloni azoknak az újságíróknak nyilatkozott, akik elkísérték őt a NATO kedden kezdődő washingtoni csúcstalálkozójára, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Patrióták Európáért egyik alapítója is jelen van.

Meloni szerint "túl egyszerű" az elemzők olvasata, miszerint Marine Le Penék elveszítették a francia választásokat

Az olasz kormányfő úgy vélte, hogy "túl egyszerű" az elemzőknek az az olvasata is, miszerint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) francia párt elveszítette a választásokat.

"Senki sem hirdethet győzelmet: a három politikai front közül egyik sem tud önállóan kormányozni"

- hangoztatta Meloni.

A politikus hozzátette, hogy számos más európai tagállammal ellentétben most Olaszország az a tagállam, ahol stabil a kormányzás, miközben korábban pont fordított volt a helyzet.

NATO-csúcs: "Egységet és a változó világhoz való alkalmazkodási képességét" kell felmutatni

A NATO-csúccsal kapcsolatban Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy a szövetségnek "egységet és a változó világhoz való alkalmazkodási képességét" kell felmutatni.

Meloni úgy vélte,

a Kijevben lebombázott gyermekkórház bizonyítja "az igazi akaratot a békés megoldás keresését hirdető orosz propagandához képest. Amikor ilyen erőteljes támadás éri a civil lakosságot, és gyerekeket vesznek célpontba, teljesen más üzenet érkezik".

Mint arról kedden beszámoltunk, megalakult a Patrióták Európáért frakció, a harmadik legnagyobb erő lett az EP-ben. Miután több mint három éve igen forróvá vált a helyzet, a fideszes képviselők pedig megelőző jelleggel "kiléptek" az Európai Néppárt frakciójából, a kormánypárti politikusok most elhagyhatják a "politikai senkiföldjét". A frissen létrehozott EP-frakció 12 országból összesen 84 képviselő csatlakozott. Csakhogy éppen ez is lehet a veszte: mivel a csoport összetétele nagyon heterogén, így nagy kérdés, hogy a jövőben vajon mennyire lesz sérülékeny.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi palotában 2024. június 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)