Készül a fideszes nemzetbiztonsági atombomba: a kormány ismét ráuszítaná az ÁSZ-t az ellenzékre

Készül a fideszes nemzetbiztonsági atombomba: a kormány ismét ráuszítaná az ÁSZ-t az ellenzékre

Hiába tombol hazánkban a gazdasági, szociális és energiaválság, az Orbán-kormány mégis most döntött úgy, ideje egy új, talán minden eddiginél pusztítóbb frontot nyitni az ellenzéke számára.

Az erőátcsoportosítás példátlan súlyára egy parlamenti beszélgetés szolgáltatott újabb bizonyítékot.

A fideszes Illés Boglárka tegnap azonnali kérdéssel fordult a kormányához

"Elfogadható-e a dollárbaloldal külföldi finanszírozása?"

címmel. Az előzetesen megadott címből kiköveztethettük, hogy ez a Márki-Zay Péter ex kormányfőjelölt mozgalmához köthető közel kétmilliárdos amerikai támogatásra vonatkozik - így előfordulhatott volna az is, hogy csak kommunikációs panelek hangzanak el mindkét résztől.

De nem ez történt.

Bár Illés Boglárka igyekezett a propagandagépezetnek megágyazni a felvezetésében, kellően rémisztő képet festve a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelentőségéről. Szerinte a Márki-Zay féle MMM-hez érkezett támogatással megerősítést nyert, hogy újra nemzetközi globalista erők próbáltak beavatkozni a választásokba, sértve a hazánk szuverenitását.

Szerinte így az egyik legfontosabb kérdés, hogy Soros György mit kért, illetve a jövőben mit vár ezekért az elképesztő pénzekért cserébe. Ebben a pillanatban egyébként joggal hihettük azt, hogy az egész csak mesedélután lesz, ám a kormánypárti politikus folytatta: Gyurcsány Ferencnek és a többi pártnak is tudnia kellett ezekről a pénzekről.

Ezzel pedig nem is annyira burkoltan a fideszes politikus a tiltott pártfinanszírozás gyanúját kiterjesztette az egykori ellenzéki összefogás parlamenti pártjaira.

Illés Boglárka szerint jogosan merül fel a kérdés, elfogadható-e, hogy valaki külföldről támogassa a magyar baloldalt egy választási kampányban.

Az Orbán-kormány nevében Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes válaszolt. A fideszes politikus szintén lózungokkal nyitott, többek között azzal, hogy a baloldal nem ura önmagának, elvesztette önállóságát, és pénzért, anyagi támogatásért, a kampányban kapott dollármilliókért cserébe hagyja, hogy külföldről diktáljanak neki. S ezek a külföldi erők nem engedik, hogy társadalmi egyezség szülessen... - vélekedett nem kevés malíciával.

"Ugyanakkor bízom benne, hogy az illetékes hatóságok, az Állami Számvevőszék, illetve a parlamenti vizsgálóbizottság alaposan földeríti ezeket az eseteket"

- szögezte le.

Azaz egy államtitkár egy olyan ügyben helyezte kilátásba az Állami Számvevőszék (ÁSZ) bevetését/intézkedését, ami egyébként - jelen állapotában - nem létezik. Az pedig egész egyszerűen jogállamiság-ellenes, hogy az Orbán-kormány tagja úgy beszéljen az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szervéről, mintha annak döntésére ráhatása lenne.

Emlékezetes, az ÁSZ a Jobbikkal szemben egyszer bevetette a gigabírságát, melynek következtében az ellenzéki párt a megszűnés szélére került, és gyakorlatilag fel kellett adni 2019-es EP-kampányát. De arra is jól emlékezhetünk, hogy az ÁSZ revizorai csak a Fidesz-KDNP gazdasági működésében nem találnak hibát.

Így ír az ÁSZ a saját függetlenségéről:

A számvevőszéki függetlenség elengedhetetlen feltétele a közpénz, valamint a nemzeti vagyon kezelésének, védelmének és hasznosításának hatékony, eredményes és értékteremtő ellenőrzésének. Az Országgyűlés az Alaptörvénnyel és az Állami Számvevőszékről szóló törvénnyel biztosítja a közpénzzel és a közvagyonnal való gazdálkodást vizsgáló legfőbb ellenőrző szervezet szervezeti, jogi, személyi és pénzügyi függetlenségét, az Állami Számvevőszék külső befolyástól mentes működését. 

Az is egy kérdés, hogy mit értett Fürjes Balázs vizsgálóbizottság alatt. Ugyanis ilyen testületet nem hívtak össze; a Nemzetbiztonsági bizottság fideszes javaslatra fogja tárgyalni az ügyet (erre még visszatérünk).

Illés Boglárka azonban láthatóan elégedett volt a válasszal:

"én is bízom abban, hogy a hatóságok felderítik, ami úgy gondolom, hogy a Napnál is világosabb".

Viszontválaszában Fürjes Balázs is kifejezte abbéli reményét, hogy kiderül a teljes igazság.

A Nemzetbiztonsági bizottságot is felhasználná a saját érdekében a Fidesz

Ahogy arról beszámoltunk, még a Nemzetbiztonsági bizottság elnökét, Sas Zoltánt is meglepte azzal a Fidesz, hogy Halász János

"A baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának áttekintése"

című napirendi ponttal indítványozta a testületi ülést. Ugyanis korábban még egyáltalán nem az ellenzéki pártokkal, "csupán" Márki-Zay Péter mozgalmának támogatásával volt elfoglalva a kormánykommunikáció.

Az Alfahír megkeresésére Sas Zoltán elárulta, Halász János emailen azt kérte tőle, hogy ilyen című pont szerepeljen a bizottság csütörtöki napirendjén.

"Kíváncsian várjuk, hogy mivel fognak előállni, mit tartalmaz a napirendi pont"

- fogalmazott a minap Sas Zoltán, ami arra utalhat, hogy a bizottság elnökét sem tájékoztatták a kormánypárti képviselők, milyen értesülések, konkrétumok kapcsán kívánnak egyeztetni. A jobbikos politikus ugyanakkor aláhúzta: abszolút nyitott az ügyben, és abban érdekelt, hogy átlátható módon működjön a politika és a nemzetbiztonság. Minden témát, ügyet, ami a nemzetbiztonságot érinti, ki kell vizsgálni - ígérte meg Sas Zoltán.

Így könnyen előfordulhat, hogy nemcsak a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, hanem az Állami Számvevőszék, és akár még egy parlamenti vizsgálóbizottság is az ellenzék tiltott finanszírozásának bebizonyításán fog dolgozni a következő hetekben.