A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppártból

A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppártból

(Cikkünk frissül...) 

A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Ismét levélben követelik a fideszes EP-képviselők felfüggesztését

Folytatódik a cicaharc, legalábbis a Népszava értesülései szerint az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője tegnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését, és erről levélben tájékoztatták Manfred Weber frakcióvezetőt.

Gál Kinga és Deutsch Tamás elmondta, sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta több ezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

A frakció alapszabályát módosító tervezet egyébként többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.
A szavazatok alapján a 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott alapszabály lehetővé teszi egész delegációk kizárását és tagságuk felfüggesztését, amíg korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

Álláspontjuk szerint, minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Novák Katalin és a pont

A családügyi miniszter Facebook-oldalán magyarázta a történéseket.

Mint írta,

"az Európai Unióban naponta több ezer ember veszti el az életét. Az Európai Néppárt parlamenti frakciója mégis azzal van elfoglalva, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőinek mozgásterét korlátozza. Miután ma a Néppárt elfogadta az alapszabályzatának módosítását, úgy döntöttünk, hogy pontot teszünk a viták végére és kilépünk az EPP képviselőcsoportjából. A Fidesz külügyekért felelős alelnökeként osztom meg Miniszterelnök úr Manfred Weber frakcióvezetőjének küldött levelét, melyet alább olvashatnak".

Orbán Viktor ellenséges lépésnek nevezte

Az EPP belső szabályzatának megváltoztatása

"egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben"

- hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: az EP-képviselőik korlátozása megfosztja a magyar választókat demokratikus jogaiktól. A Fidesz elnöke ezt antidemokratikusnak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak nevezte. 

Ellenzéki reakciók

Fekete-Győr András, a Momentum alapítója, elnöke és miniszterelnök-jelöltje szerint a néppárti kilépéssel Orbán Európa helyett Oroszországot választja. Mint fogalmaz:

Több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot: a hírek szerint a Fidesz egyre nehezebben viseli, hogy két éve fel van függesztve a néppárti tagsága, és már a kormánypropagandájukkal is megüzenték, hogy inkább elmenekülnek az őket kidobni készülő pártcsaládból.

Fekete-Győr úgy véli, ma már közhely, hogy Orbán Viktorpropagandájával egy saját alternatív valóságot épített fel magának Magyarországon, amelyben – ahogyan a momentumos politikus fogalmaz ­– ők az igazi keresztények, az igazi konzervatívok, amelyben valójában ők küzdenek a jogállamiságért, és amelyben még nyoma sincs a politikai korrupciónak.

Az viszont még tíz év propaganda után is meglepő, hogy addig hazudtak, amíg ők is elhitték a saját hazugságaikat: Varga Juditok és Gulyás Gergelyek adják elő faarccal az európai szövetségeseiknek, hogy Magyarországon virágzik a demokrácia, az őket érő támadások pedig csak egy sorosista összeesküvés részei

– vélekedik Fekete-Győr.

Hozzátette, hiába hangoztatja Orbán Viktor, hogy ő csak a keresztény-konzervatív gyökerekhez akar visszatérni, pont a korábbi keresztény-konzervatív szövetségeseinek lett elege belőle. S hiába támadják azzal is a jogállamisági mechanizmust, hogy az csak „politikai fegyver”, mindenki tudja, hogy egyszerűen csak lopni akarnak.

Orbán ma tovább távolodott Európától, és tovább közeledett valódi szövetségeséhez, Vlagyimir Putyinhoz. Lassan talán arra is megnyílik a lehetőségük, hogy minden európai szövetségüket hátrahagyva az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot. Tőlünk aztán nyugodtan mehetnek Moszkvába – csak az országot ne vigyék magukkal

– zárta szavait a momentumos miniszterelnök-jelölt.

Ungár Péter és Hanák Gábor, az LMP országos elnökségének tagjai közleményükben úgy fogalmaznak:

Véget ért a Fidesz-Néppárt telenovella első évada: Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól.

Mint kifejtik, úgy tűnik, "a fondorlatos cselekmények egy részének a végéhez érkeztünk: a Fidesz-KDNP EP képviselői kiléptek a Néppárt képviselőcsoportjából. Természetesen az, hogy a pártcsaládnak tagja marad-e a Fidesz (a KDNP elmondásuk szerint igen), majd a következő szövevényes évadban derül ki: Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat."

Ne legyen kétségünk: ettől nem lesz jó Magyarországnak, ettől még az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével. Továbbá ez nem jelenti azt sem, hogy az európai jobboldal a liberálisok foglya lett, csupán azt jelenti, hogy a miniszterelnök túlcselezte magát, és kijátszotta magát a csapatából

– írják hozzátéve, a magyar emberek számára a Fidesz és a Néppárt viszonyának nincs valódi jelentősége, hiszen hazánknak az lenne az érdeke, ha mindkettő kiesne a hatalmi pozíciójából.

Gyöngyösi Márton, európai parlamenti képviselő, illetve a Jobbik elnökhelyettese Facebbok-posztjában minderre úgy reagált:

Orbán újabb lépést tett afelé, hogy kiléptesse Magyarországot az EU-ból.

A jobbikos politikus felidézte, amikor 2019-ben a Jobbik azt mondta, az európai választás tétje az, hogy Orbán kilépteti-e Magyarországot az Európai Unióból (EU), sokan legyintettek. Ma azonban azt látjuk, hogy a Fidesznek távoznia kell az EPP-ből, mert – mint fogalmaz Gyöngyösi – sorozatosan megy szembe minden európai értékkel.

Gyöngyösi: Orbán újabb lépést tett afelé, hogy kiléptesse Magyarországot az EU-ból

Mint ahogyan arról már beszámoltunk, a Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció szerdai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását -jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A Demokratikus Koalíció Facebook-posztjában azt írja:

Ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy “Dehát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki”. A lényeg ugyanaz. Vesztesek. Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk. Megérdemlik, ami most történik velük. És mi majd folytatjuk.  Egy év múlva itthon is veszíteni fognak.

 

A Jobbik közleményében úgy fogalmaz, az, hogy ma kilépett a Fidesz az Európai Néppártból vagy elébe ment egy kínos kirúgásnak ebből a szempontból részletkérdés.

"Orbánékat már korábban beárazták, hónapok óta fel vannak függesztve, a zsarolgató zseb-Putyint évek óta nem veszik komolyan – csak éppen a nyílt konfliktust nem kívánták vele szemben felvállalni. Eddig"

A Jobbik szerint a napnál is világosabb: az európai uniós támogatásokat nagyüzemben lenyúló, közben Brüsszel ellen kampányoló, Magyarországot maffiamódszerekkel fogságban tartó Orbánéknak semmi keresnivalójuk nem volt egy demokratikus pártokat tömörítő politikai közösségben.