Fideszes görcsölés Várpalotán – Politikai okokból számolnának le a civil szervezettel

A hivatalos indok az volt, hogy ezentúl a város kulturális cége, a Thury-vár Nonprofit Kft. végzi ezt a tevékenységet.

Hogy a cég képes erre a tevékenységre, afelől kétségem sincs, hangsúlyozta lapunknak Galambos István, a Jobbik várpalotai elnöke, azonban – húzta alá a politikus – a korábban számos rendezvényt tartó Palotai Turul Társaságtól mindössze négy eseményt vesznek át, így félő, a többi elsikkadhat.

Ez a négy rendezvény a következő:

- az aradi vértanúk emléknapja - melyet egyébként fenyegetés gyanánt már 2015-ben elvettek a Turul Társaságtól, ennek ellenére a fideszes városvezetés „elfelejtette”megszervezni a központi ünnepséget, így spontán módon az egyesületnek kellett megtartania azt, annak érdekében, hogy Várpalota szégyenszemre ne maradjon október 6-ai megemlékezés nélkül;

- a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja;

- a Nemzeti Összetartozás Napja (sic!);

- illetőleg az inotai október 23. - ennek az emlékművét részben az egyesület állította.

Galambos István arra emlékeztet, hogy a civil szervezet kifejezetten költséghatékonyan végezte ezt a munkát, és jellemző módon jelentős mértékben tehermentesítette Várpalota, valamint a város kulturális cégének költségvetését. A jobbikos önkormányzati képviselő ebből kiindulva egészen mással magyarázza azt, hogy mi a gondja a városvezetésnek azzal az egyesülettel, mely 2006-ban, tüntetve a Gyurcsány-rezsim ellen, még megfelelt a Fidesz céljainak, sőt egy ideig az egyik tagja volt a jelenlegi kormánypárt frakcióvezetője is;

a hirtelen jött antipátia kiváltó oka, hogy Galambos István is tagja a Turul Társaságnak!!! (S ilyet a Nemzeti Együttműködés Rendszere nem tűrhet meg, mint az ismeretes).

A nemzeti ellenzék képviselője felelevenítette,

a decemberi testületi ülésen ugyan elhangzott az az érv, hogy nem szerencsés, ha egy politikai párt rátelepszik egy civil szervezetre, ami természetesen igaz is, csakhogy Lukács Péter, a várpalotai Jobbik alelnöke, illetve Galambos István hamarabb volt a Palotai Turul Társaság tagja, mint a legerősebb ellenzéki párt helyi politikusa.

Az a bizonyos nyúl azonban akkor ugrott ki a zsákból,

amikor az önkormányzat Humánerőforrás bizottságának fideszes elnöke az ülést megelőzően elárulta a szerződésbontás valódi okát, hiszen – mint mondta - az nem állapot, hogy a város finanszírozza a Jobbik propagandáját.

Ezt a kijelentést Galambos István öngólnak nevezte, lapunknak hangsúlyozta: képviselőként semmilyen szerepet nem vállalt a rendezvényeken, egyetlen alkalommal sem szólalt fel, nem mondott beszédet, és ezt a résztvevők is megerősíthetik.

„Koszorúzni koszorúztam, de ez a lehetőség a Fidesz előtt is nyitott, senki nem mondta nekik, hogy tilos városi rendezvényekre járni, mégis akadt olyan eset, hogy nem volt hivatalos személy arra, hogy a városi koszorút valaki elhelyezze”

- magyarázta a nemzeti párt várpalotai elnöke.

Koszorúzni nem tilos - Galambos István, a Jobbik várpalotai elnöke

Galambos István a Fidesz lépéséről elmondta, hogy bár nem tartja elegánsnak, azonban a kormánypárt mentalitását ismerve, azt mégis várhatónak nevezte, ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy amíg ő képes külön választani a civil és a politikai életet, a városvezetés és a kormánypárti képviselők erre képtelenek. Úgy tűnik ők másként szocializálódtak – tette hozzá.

„Az egyesület azonban köszöni szépen, jól van. Ismét Gágó Zsolt, egy nagyszerű magyar ember lett a szervezet elnöke. A Turul jövőre is gazdag programmal vár minden várpalotait, a szervezet által képviselt eszme ugyanis örök, míg az egyesületet támadó politikusi formátum mulandó”

- ismertette a helyzetet a jobbikos politikus.

Várpalotán kimagasló a civil élet és ugyanilyen lehetne az együttműködés is. Talán majd egyszer, ha kellően tiszteli a város mindenkori vezetése a civilek erejét és elszántságát, és az ebből fakadó teremtő erőt. Ahhoz azonban először vissza kell adni a lehetőséget, a civilekkel közösen kidolgozott támogatási rendszer helyreállításával.

Galambos István szerint erre az idilli állapotra azonban még várni kell, jelenleg ugyanis az egyéniben nyert fideszes képviselőknél kell kuncsorogni a civileknek támogatásért, abszolút méltatlan azokkal szemben, akik a szabadidejüket és a konyhapénzüket áldozzák a közösségépítésre.

S akkor a végén tegyük fel a kérdést:

vajon hány várpalotai fideszes képviselő tag alapítványban vagy egyesületben...?