Fideszes kémbotrány: válaszokat vár a Jobbik

Hogyan fordulhatott elő, hogy a magyar titkosszolgálati nemzetbiztonsági kockázat megállapítását követően mintegy másfél milliárd hazai és uniós közpénzhez juthattak az érintettek cégei, miközben a cégvezetők, akik az Orbán-kormányok alatt sikeres politikai és üzleti karriert futottak be, az USA, az IMF és a Svájci Alap számára kémkedtek? - tette fel a kérdést a képviselő a fideszes kémbotrányra utalva.

Mint arról korábban beszámoltunk, február végén előzetes letartóztatásba került két férfi, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon. Mirkóczki Ádám korábbi sajtótájékoztatóján már elmondta:

egyikük már az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt, majd 2010-et követően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese, később a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadója lett. A másik személy annak a Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek volt a stratégiai igazgatója, mely amerikai offshore háttere ellenére csaknem 630 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A politikus ma jelezte: várja az érintett hatóságok válaszát arra is, konkrétan milyen adatokat játszottak át idegen érdekeknek, és ezzel mekkora károkat okoztak Magyarországnak.

A Jobbik szerint a fideszes kémbotrány szálai a legmagasabb politikai szintig nyúlnak. A Fidesz vezetése álljon a nyilvánosság elé, és válaszoljon, hogy a decemberben letartóztatott két kém, M. Norbert és B. Béla Szabolcs letartóztatásukig milyen fideszes vezetőkkel állt üzleti, baráti és politikai kapcsolatban! Nevezzék meg azokat a fővárosi és országgyűlési képviselőket, kormányzati tisztségviselőket, akik segítették a kémek tevékenységét! Továbbá válaszoljanak arra is, hogy a Fidelitas és a Fidesz milyen idegen érdekeket képviselnek, és ezért mekkora összeget kapott a két letartóztatott személytől vagy azok cégeitől!
 - szólította fel a kormánypártot a politikus.