Fideszes offshore-mutyi – a milliárdokat kaszáló cég bevételeit a közműfogyasztókkal fizettetik meg?

A kormány által még 2015 tavaszán helyzetbe hozott Hunguard Kft. a közműcégek számlatanúsítását végzi elméletben az Önök érdekében.

A papíron máltai és ciprusi tulajdonban áll a Fidesz-frakció által százmilliós haszonhoz segített Hunguard többsége. A profit minden bizonnyal „hazatalál” a tulajdonosi háló által kilétüket takaró személyekhez kerül - derítette ki a Népszabadság.

A lap emlékeztet rá, hogy a rezsiharc farvizén piacra segítetek a céget a közműcégek auditálására. A Hunguard az angol mozaikszó ellenére biztosan nem magyar érdekeket védi. De legalább jelentős profitot termel a kormány által megszokott forgatókönyv szerint a vállalkozásra szabott törvények és kormányrendeletek jóvoltából.

A Népszabadság utánajárt, a cég tulajdonosi hátterének. Kiderült: a Hunguard Kft. papíron ciprusi magánszemélyek áttételes tulajdonában áll. Az árbevételét tavaly megháromszorozó, több mint ötvenszázalékos nyereséghányadát pedig megnégyszerező tanúsítócég hasznából több mint kétszázmillió forintot egy, a cégtöbbséget tavasszal megszerző, ismeretlen máltai cég, a Javelin vitt haza.

A Javelin 99 százalékos tulajdonosa a szintén máltai Kinanis Fiduciaries, egyetlen részvény erejéig pedig az ugyanodavalósi Levantes Management. A Kinanis Fiduciaries 99 százalékos tulajdonosa a ciprusi Kinanis Co., ismét egy részvény erejéig pedig Christos P. Kinanis. A Kinanis & Co. cégkivonata nem tartalmaz kimondott tulajdonosokat, de szakértőnk szerint a „general partneri” pozícióban lévő Christos P. Kinanis, illetve Charalambos Meivatzis, valamint a „silent partnerként” feltüntetett Ermis Stylimidis annak tekinthető. A Levantes Management ágán a ciprusi Kamaronian Investmentsen és Notrosion Managementen keresztül a szintén odavalósi Paraskevi Maltezouig és Sofoklis Papavarnavasig jutunk. Ők 50-50 százalékban tulajdonolják a két céget.

A lap szerint a Fidesz-frakció így egy olyan cég vitorláját fújja, amelynek haszna papíron először Máltára, majd onnan Ciprusra kerülhet.  A Népszabadság által megkérdezett szakértők a szövevényes hálózat mögött egyöntetűen offshore szerű cégfelépítést látnak. Valljuk be, ez még laikusként is igencsak annak tűnik...

A lapnak nyilatkozó Tóth K. Zoltán ügyvéd, nemzetközi cégszakértő szerint ez esetben nem is érdemes Málta után tovább kutatni. A Kinanis-cégcsoport ugyanis egy ismert bizalmi vagyonkezelő. Az ilyen társaságok térítés ellenében névleges tulajdonosi szerepet is vállalnak. Tehát noha papíron részvényesek, az üzleti döntéseket egy titkos magánjogi szerződés alapján valójában nem ők, hanem a nyilvánosságot kerülő végső haszonhúzó hozza. Ez esetben sem történt más: valaki nem kívánt a Hunguard többségi tulajdonosaként megjelenni a nyilvánosság előtt, és Máltán igénybe vette ezt a törvényes szolgáltatást – vélekedett a Népszabadságnak a szakértő.

Hogy ki állhat a cég mögött az egyelőre rejtély, a Hunguard számlakezelő bankjának, valamint az eljáró ügyvédnek – jelen esetben Karafiát Katalinnak – is tudomása lehet. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy mely köröknél landolhatnak a cégből húzott milliárdok.