Fideszes politikus követi az e-mailben kirúgott MVM-vezért?

Baji Csaba menesztése már régóta a levegőben lógott, nagyjából azóta sejteni lehetett az eltávolítását, amióta Simicska Lajos nagy nyilvánosság előtt összeveszett a régi szobatársával.
 
Igaz, Baji a kinevezését is pusztán annak köszönhette, hogy jó viszonyt ápol hazánk legismertebb oligarchájával. Baji 2010-ben lett az MVM vezetője, igaz már az első Orbán-kormány idején is a paksi atomerőműben jutott pozícióhoz, különösebb szakmai háttér nélkül. Majd az ellenzéki évek alatt visszatért régi kenyéradójához, Simicskához.
 
Mint ismert, a Fidesz-kabinet az "évszázad üzletére", azaz a hazai nukleáris-kapacitás bővítésére készül; és nem jó, ha egy 5.000 milliárd forintos projekt körül Orbán Viktor szemében kevéssé megbízható emberek forgolódnak.
 
Hogy ki milyen szakember, az ebben az esetben másodlagos szempont, a lényeg a zavartalan működés.
 
Baji menesztését már akkor sokan borítékolták, amikor az MVM tavaly októberben arra kényszerült, hogy a paksi beruházás projektcégét átadja az államnak. De megúszta régi kollégája, Nagy Sándor eltávolítását is MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatói székéből.
 
A hvg.hu értesülése szerint e-mailben kapta meg a felmondását a napokban Baji Csaba, most Csiba Péter váltja, aki korábban a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatója volt, ám az elnöki posztra a kiszemelt, piaci hírek szerint Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő, korábbi zuglói polgármester, egykori elszámoltatási kormánybiztos.
 
S Papcsák személye, kinevezése ellen az csak a leggyengébb érv, hogy jogász-végzettségű...

Frissítés

Vezető tisztségviselőkről minden esetben kizárólag az MVM Zrt. közgyűlése dönt - reagált a cég az MTI-nek megküldött közleményében szerdán arra a sajtóértesülésre, hogy felmondtak a napokban Baji Csabának, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatójának.
 
A közlemény szerint az MVM Zrt. következő közgyűlését 2015. június 29-re hívták össze. Annak két napirendi pontja közül az egyik "Igazgatóság tagjainak/vezető állású munkavállaló(k) jogviszonyának megszüntetése, jogviszony létesítése, díjazás megállapítása, döntés személyi kérdésekben".
 
A másik napirendi pont egy előterjesztés a Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság között megkötésre kerülő földgáz adásvételi szerződés mögött biztosítékként szolgáló, legfeljebb 35 milliárd forint összegű anyavállalati garancia nyújtásáról.
 
A közlemény leszögezi: az MVM Zrt. vezető tisztségviselőit (vezérigazgatóját) érintő kérdésekben a hatályos jogszabályok és az MVM Zrt. alapszabálya értelmében az MVM Zrt. közgyűlése, mint legfőbb szerv dönthet.