Film készül a hírhedt magyar sorozatgyilkosról

Mi a közös a mezőtúri Tisza Cipőgyárban, Tiszaföldvárban, Martfűben és Vezsenyben? Főként ezen a környéken, Szolnok megyében gyilkolt az ötvenes-hatvanas évek sajnos túl sokáig szabadlábon lévő sorozatgyilkosa, a martfűi rém. Egész pontosan tíz éven keresztül folytatta beteges tevékenységét, mert többek között valaki mást ítéltek el helyette ártatlanul. Erről az esetről forgatja legújabb filmjét Sopsits Árpád, akinek neve talán leginkább A hetedik kör, a Derengő, a Céllövölde vagy a Torzók című drámák kapcsán lehet ismerős. Az mti-nek adott interjújában a rendező elmondta, hogy már tíz éve foglalkoztatja a történet és másfél évig dolgozott a forgatókönyvön. 
 
 
"Elég sok bírósági jegyzőkönyvet és a peranyagot is meg tudtam szerezni. Elsősorban azokból dolgoztam, hiszen megbízható tanú már nem nagyon él, a hallomásoknál pedig hitelesebbek és pontosabbak a bírósági és nyomozati jegyzőkönyvek. Ezeket, a fantáziámat és a munkatársaim fantáziáját használtam" - mondta az interjúban. Azt is kifejtette, hogy bár a Tisza Cipőgyárban és környező vidéki településeken az emberek még emlékeznek az esetre, egy ponton túl szándékosan nem kereste a helyi forrásokat, mert mindenki óhatatlanul a saját verzióját tálalta volna a tragédiáról.
 
A film tehát dokumentumokon alapul, mégsem dokumentarista munka, hanem fikciós produkció. Ahogy ő fogalmazott: "Úgy kell elképzelni, hogy a filmben van egy thrillervonal, egy politikai-társadalmi vonal, valamint egy pszichológiavonal, és ez a három fonott kalács-szerűen fonódik össze."
 
“Az 1957 és 1967 között játszódó film elég pontosan leképezi a kor igazságszolgáltatását, a forradalom utáni helyzetet, ugyanakkor a bűnügy révén sokat mond el az ember belső lélektanáról is” - mondta a rendező az mti-nek.
 
A martfűi rém egy évtizedig gyilkolt háborítatlanul Szolnok megyében, mivel az ötvenes évek végén egy ártatlan férfit ítéltek el helyette, a kéjgyilkos végül csak egy újabb áldozat halála után került képbe, akkor fogták el a rendőrök.  
 
Sopsits Árpád ennek kapcsán kifejtette álláspontját. "Volt egyfajta türelmetlenség, az új rendszer nem engedhette meg magának, hogy egy sorozatgyilkosság egyáltalán felmerüljön” - mondta. “Másrészt voltak nyomozati, ügyészségi hibák. Nem véletlen, hogy másodfokon már nem halálra ítélték a 'tettest', hanem életfogytiglanra. A legfelső bíróság sem volt elégedett száz százalékba.”  
 
A rendező elmondta, hogy a történet alapvetően lineáris szerkesztésű, de visszatekintések is lesznek benne. Hatvan színészt castingoltak a nyolc szerepre, az ártatlanul elítélt férfit Jászberényi Gábor alakítja, a rémet Hajduk Károly, a további szereposztásban Trill Zsolt, Balsai Móni, Anger Zsolt, Bárnai Péter, valamint Szamosi Zsófia is feltűnik.
 
 
A filmben fontos mellékszálakat is kibont Sopsits Árpád, hogy jobban megértsük a szereplők motivációját. Az ötvenes-hatvanas évek jellegzetes "politikai klímája" viszont indirekt módon jelenik majd meg, inkább a történet szereplőinek viselkedése, egymáshoz való viszonya árulkodik a korszakról.
 
A film 510 millió forintos támogatást kapott a Filmalaptól, a költségvetést teljesen fedezi az összeg, ezért nem kerestek partnert a produkcióhoz - számolt be róla a rendező. Egyelőre úgy látja, az utómunkák után, nagyjából egy év múlva kerülhet moziba a pszichothriller.
 
Sopsits célja, hogy olyan sokkoló, izgalmas, fordulatos, nem szokványos thrillert készítsen, amely "odaragasztja a nézőt a székhez, mert a mindnyájunkban megbúvó félelemre apellál".
    
Fotók: MTI/Kallos Bea