Fizetésünk felét költjük albérletre

"Azt régóta lehet tudni, hogy Magyarországon, illetve az egykori keleti blokk országaiban jóval magasabb azoknak az aránya, akik nem saját tulajdonú lakásban laknak, mint a nyugat-európai országokban, például Németországban, Ausztriában, Svájcban és az Egyesült Királyságban is - ott 50 százalék környékén van ez a mutató, nálunk 80-nál is több. Romániában jóval 90 százalék fölött vannak azok, akik saját tulajdonú lakásban élnek" - magyarázta Ditróy Gergely.

Az Otthontérkép vezető elemzője hozzátette, ez a mutató azért fontos, mert egy olyan országban, ahol milliószámra élnek emberek különböző minőségű bérlakásokban, a jól átgondolt feltételekkel működő piacnak megvannak a hagyományai is.
Ditróy Gergely arra hívta fel a figyelmet: "az árakat úgy érdemes összehasonlítani, hogy milyen arányban kell az átlagos jövedelmünket lakhatásra fordítani."

Külföldiek tolják fel az árakat

Jelenleg Magyarországon meglendültek a bérlakásárak, amelynek több oka is van; például az ingatlanok turisztikai típusú felhasználása, valamint az, hogy a fiatalok első körben inkább bérelnek, nem akarnak lakást vásárolni, hitelt felvenni - jegyezte meg az Otthontérkép vezető elemzője.

"Magyarországon jelenleg, a hivatalos átlagfizetésekhez képest, 35-50 százalék között mozog a kétkeresős modell lakhatásra fordított költsége. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy 70-80 négyzetméteres bérelt lakásra a teljes bevételünk majdnem felét rá kell szánni. Nyugat-Európában ez 25 vagy az alatti százalék is lehet" - emelte ki Ditróy Gergely.

Pofátlansággal határos emelkedés a piacon

Az Otthon Centrum első fél évi adatai szerint hihetetlenül brutális árnövekedés küszöbére érkeztünk: országosan 5-20 százalékkal emelkedtek a bérleti díja, a tavalyi év átlagához képest. Ennél nagyobb mértékű, akár 30-40 százalékos a növekedés Budapesten, elsősorban már a külső és olcsóbb pesti kerületekben. A vidéki városok közül Miskolcon és Sopronba jelentősebb a bérletidíj-emelkedés. A legtöbb bérbevett lakás 60-70 négyzetméteres, vagy ennél kisebb volt az idén. Budapesten 140 ezer forintot fizetnek havonta az átlagos méretű lakásokért.