Fizetett bevándorlás: 80 milliárdot kaszált Habonyék köre

Kiszámolták, mennyit kaszálhattak a Habonyhoz és Rogánhoz köthető offshore-cégek a bizniszen.

A rendszer egy 2012-ben kidolgozott törvény nyomán jött létre. Az EU-n kívüli állampolgárok felkereshetik a közvetítéssel foglalkozó társaságot, hogy kifizessék a letelepedési kötvény árát. Ez korábban 250 ezer euró volt, 2015-től 300 ezerre emelkedett. A cégek emellett még eljárási díjat is kérnek, jellemzően 45-60 ezer euróért. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ezután kiállítja az engedélyeket, a kötvényesek pedig befektethetnek, vállalkozhatnak Magyarországon, majd vízum nélkül utazhatnak, üzletelhetnek a schengeni övezetben, sőt magukkal hozhatják családjukat is.
 
Mint ismert, a közvetítő cégeket versenyeztetés nélkül jelölte ki a kormány, és különös módon a Kajmán-szigeteken és a Liechtensteinben bejegyzett vállalkozásokra esett a választás. Az offshore cégek közt felosztották a területeket, megszabták, hogy ki melyik országban árusíthatja a kötvényeket. Aki ezt megszegi, kizárják az üzletből. Az elmúlt években három céget is kizártak, az újraelosztás során pedig három olyan vállalkozás került ki nyertesként, melyeknek közvetve kötődésük van Habony Árpádhoz, 2013 és 2015 között szinte az összes bevételt ők tették zsebre.
 
Az összeg meghaladja a 80 milliárd forintot is, így érdekes módon a kormányt nem zavarja, hogy a 10 702 gazdasági bevándorló jelentős része Kínából, Oroszországból, több száz pedig a muzulmán térségből érkezett Magyarországra.
 
A részleteket a Népszabadság cikkében olvashatja.