Fogászati altató és lélegeztetőgépek után kutat Kásler Miklós

Fogászati altató és lélegeztetőgépek után kutat Kásler Miklós

Fogorvosoktól kért tájékoztatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról, hogy a rendelőikben hány lélegeztetőgép és hány altatógép áll rendelkezésre. Az erről szóló dokumentumot a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata is közzétette, a Kásler Miklós miniszter által jegyzett felhívás szerint kedden, lényegében azonnali hatállyal kérték be „minden fogorvostól”, hogy

„a birtokában hány lélegeztető gép és hány altatógép van, továbbá az előbb említett gépek közül hány használható és hány nem használható”.

Az intézkedés minden bizonnyal kapcsolatban áll a koronavírus-járvány esetleges kihívásaival, hiszen az ellátórendszert fel kell készíteni a legrosszabb forgatókönyvre is, a tömeges megbetegedésekre.

Altatógépre és lélegeztetőgépre azoknak a fogorvosi szakrendelőknek van szükségük, ahol altatásban végeznek komolyabb szájsebészeti beavatkozásokat. Az Alfahír több fogorvossal is beszélt, köztük volt olyan aki nem kapta meg a levelet, míg olyan is aki igen, hozzátéve, hogy az orvosi kamara ezt elvileg mindenkinek kiküldte, legfeljebb a címzés lehetett téves.

Ugyanakkor több szakrendelőből is azt az információt kaptuk, hogy az altatásokat jellemzően nem saját eszközparkkal végzik, hanem külsős cégeket kérnek fel erre a feladatra, az egyik fogorvos becslése szerint a fogászatok 90 százalékban így oldják meg az altatást.

Ráadásul a beszolgáltatásra utaló felmérés a szakember szerint azért is furcsa, mert az altatógépek kezelése speciális tudást igényel, és rengeteg típus van a piacon.

„10-féle gyártónak 50 fajta gépe van, mindegyik használatához külön tanfolyam elvégzésére van szükség, mert enélkül nagy hülyeséget lehet csinálni velük. Ez nem olyan, mintha átülnénk az egyik autóból a másikba, a gépekhez aneszteziológusok is járnak”

– mondta lapunknak, megjegyezve, hogy súlyos lehet a helyzet, ha így keresnek gépeket a minisztériumban.

Éppen ezért kérdéses, hogy az adott készlet egyáltalán mire használható: míg az egyik szájsebészeten csak olyan, mélybódításra alkalmas gép áll rendelkezésre ami kétórás procedúrára képes, más típusok ennél többet is nyújthatnak.

Az egyik orvos szerint így az Emmi számára a lélegeztetőgépekben van a nagyobb potenciál, viszont erről is azt mondta, hogy a kórházi felhasználásnál rövidebb távú használatra lettek tervezve,

például három napig nem biztos, hogy tudnak egyhuzamban működni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, bőségesen rendelkezésre állnak lélegeztetőgépek, és továbbiak beszerzése is folyamatban van.