Földcsuszamlás Ausztriában

A felső-ausztriai tartományi választáson az Osztrák Szabadságpárt a második helyen végzett, megelőzve a Szociáldemokratákat is.

A Heinz-Christian Strache által vezetett Osztrák Szabadságpárt jó eredményére számítani lehetett, ám az előrejelzésekhez képest jóval több szavazatot szerzett a párt. Gyakorlatilag megduplázták a szavazataik számát.

Az Osztrák Néppárt, de főleg a Szociáldemokraták erősen visszaestek. Előbbi legalább azzal vigasztalhatja magát, hogy egyelőre megtartotta az első helyét (36 százalék), igaz, vagy tíz százalékot vesztettek biztosan, utóbbi azonban lassan elveszti a nagypárti státuszt, mindössze 17 százalékot ért (meg is köszönhetik az egyébként szociáldemokrata kancellárjuknak), a Zöldek pedig enyhe növekedést produkáltak.

Ehhez képest - bár a legtöbb közvéleménykutató 15-20 százalék közé tette a Szabadságpártot - Stracheék 31 százalékkal rögtön a második helyre küzdötték fel magukat.

A hat évente megrendezett felső-ausztriai választáson egymillió ember szavazhatott a hét induló pártra: a Néppártra, vagyis a konzervatív ÖVP-re, a Szabadságpártra (FPÖ), illetve a szociáldemokrata SPÖ-re. Rajtuk kívül a Zöldek, a liberális NEOS, az Osztrák Kommunista Párt, valamint az osztrák Keresztény Pártra lehetett szavazni (utóbbi három nem került be a tartományi gyűlésbe) A tartományt 2003 óta a néppárt és a zöldek koalíciója kormányozza.

Az eredmény természetesen - mi más - a bevándorlás következménye. Portálunk olvasói előtt sem titok, hogy az osztrák kormány - vagyis a néppárt és a szociáldemokraták kéz a kézben - töketlenkedése, külpolitikai baklövései, de legfőképp következetlensége mellett Strache és pártja következetesen és keményen bírálta az agy nélküli bevándorláspárti politikát.

Tartományi szinten ez azt jelenti, hogy a néppárti-zöld koalíciója elveszti a többsége a jelenlegi állás szerint.

Az eredmény természetesen jól jelzi: átalakul Európa politikai palettája, szinte egyik napról a másikra. Október 11-én pedig Bécsben választanak, ahol a Szabadságpárt jó eséllyel küzdhet már az első helyért is.

Ismerős lemez a Lajtán túl

Az osztrák kancellár, az SPÖ vezetője itthon is ismerősen csengő mondatokkal reagált, avagy hirtelen nem is olyan mindenható, a mindenható szavazó. Faymann csalódott a párt várható felső-ausztriai szereplése miatt. A kancellár szerint a választók döntésében a "félelem játszotta a főszerepet és néhányan ebből hasznot húztak" (azért néha kinézhetne az utcára is a derék sógor - a szerk.). Faymann aláhúzta: a menekültáradat nem azért alakult ki, mert a belpolitikában rossz döntés született volna és megerősítette, hogy az ellenőrzés mellett az emberi jogokat is figyelembe kell venni. Faymann egyúttal reményét fejezte ki, hogy az október 11-én tartandó bécsi tartományi választásokon a szociáldemokrata polgármester nyerni fog, hiszen Michael Häupl egyértelmű irányt képviselt a menekültkérdésben és ki is tartott álláspontja mellette.
   
Szakértők szerint az SPÖ és az ÖVP felső-ausztriai politikusai nem képviseltek egyértelmű stratégiát a menekültkérdéssel kapcsolatban, a mostani választás "pofon" mindkét párt számára. Az FPÖ történelmi sikerét említve a szakértők figyelmeztetnek azonban arra is, hogy a menekültügyi kérdés nem foglalkoztathatja örökké a közvéleményt.