Ketyeg az óra: 5 napja maradt Orbán Viktornak, hogy érdemben reagáljon a szakszervezetnek

Ha nem jelöl ki tárgyalópartnert, elviekben jöhet a sztrájk.

A szakszervezetek képviselői átadták a sztrájkelőkészítő bizottság 4 pontos követelési listáját a kormány részére, így Orbán Viktornak innentől 5 napja van arra, hogy kijelölje a kormányzatot képviselő tárgyalópartnert – ha ez nem történik meg, akkor elvileg a hatodik napon már jöhet is a sztrájk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a sztrájktörvény 2010. decemberi módosítása miatt a rabszolgatörvény ellen fellépő érdekvédelmi szervezetek kénytelen közvetlenül a kormánnyal tárgyalni, pontosabban azzal, akit Orbán Viktor kijelöl erre a feladatra.

Az Innovációs Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke felidézte, hogy melyik az 4 pont, ahol mindenféleképpen szükségét érzik az érdemi tárgyalásoknak. (Az Orbán Viktornak címzett levelet Kordás mellett, Kúti László - Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, Földiák András – Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint Szűcs Tamás – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete írta alá).

Kordás hangsúlyozta, ezt a levelet a legtöbb munkavállalót képviselő szervezetek adták most át Orbán Viktornak, ezért is kérik a miniszterelnököt, jelölje ki a tárgyalópartnert.

És amit elvárnak:

  • a rabszolgatörvény újragondolását, visszavonását, a munkatörvénykönyv felülvizsgálatát;
  • tisztességes béreket tisztességes munkáért;
  • sztrájktörvény megváltoztatását;
  • egy rugalmasabb nyugdíjrendszer bevezetését - amelyről már egyébként három éve tárgyalnak a kormányzattal.

Kordás elmondta azt is, hogy ezzel együtt megkezdik a január 19-ei demonstrációra és útlezárásokra való felkészülést.

Emlékeztetett arra is, szombat óta több mint 3000-en írták alá a szakszervezetek petícióját, valamint egyre többen jelzik, hogy a saját lakhelyükön segítenek megszervezni a rabszolgatörvény elleni akciót.

Földiák András arra emlékeztetett, hogy a problémák a 4 ponttal egyáltalán nem fogytak el. A szintén decemberben elfogadott, szerzett jogokat eltörlő kormányzati igazgatási törvény a kormányzati tisztviselők rosszabb helyzetbe hozta, mint amilyen hatása lesz a rabszolgatörvénynek lesz. Reményét fejezte ki, hogy a közös követelések után az ágazati problémák megoldása is sorra fog kerülni.