Fordulat: a mérgező gyárak már a fideszes politikusoknak sem tetszenek

Fordulat: a mérgező gyárak már a fideszes politikusoknak sem tetszenek

Már a kormánypárti Papp László sem elégedett a jogszabállyal, ezért felszólította a kormányt, hogy szigorúbb feltételek vonatkozzanak a mérgező gyárakra. A jobbikos Dudás Róbert viszont még egy ügyben várná a fideszes településvezetők tiltakozását.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere felszólította az Orbán-kormányt, hogy vonja vissza a mérgező, környezetszennyező gyáraknak jogi kiskaput nyújtó rendeletét - ez olvasható ki a kormánypárti politikus Facebook-bejegyzéséből.

Meggyőződésem, hogy környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja a következetes és szigorú hatósági fellépés!

- ezzel a felütéssel kezdte Papp minap közzétett posztját. A városvezető a CATL üzeme kapcsán kijelentette:

Elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést.

A debreceni polgármester emlékeztetett, hogy ígéret szintjén a rendelet módosításáról már volt szó, ugyanakkor leszögezte: "A szavakat tetteknek kell követni!"

"Felkérem Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az érintett rendeletet!" - fogalmazott bejegyzésében, kiemelve, hogy különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátorgyárakra.

Papp alapvetően azt sérelmezte, hogy szeptember végén egy igencsak homályos, a cégek visszaélésének megágyazó kormányrendelet jelent meg. Elsőre ugyan jellemzően az akkugyárakra lehetett gondolni, később viszont az Energiaügyi Minisztérium közölte, hogy valójában ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható.

Emellett a napokon belüli pontosítást is megígérték, ám ez csak ma, és csak felemás módon történt meg.

A „lex akkugyárként” ismert, megengedő szabályozás miatt több civil szervezet és az ellenzéki pártok is tiltakoztak a kialakulni látszó helyzet ellen.

A Jobbik még egy ügyben várja a fideszes településvezetők tiltakozását

Az ügyben megkerestük Dudás Róbertet, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselőjét, aki korábban egy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló vállalkozás mérgező tevékenységével kapcsolatban tett bejelentést és feljelentést a hatóságoknál. Mészáros cégének ténykedése nyomán a katasztrófavédelem akkor a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre kötelezte a gazdasági társaságot. A felcsúti milliárdos keményítő üzeméből ugyanis szennyező anyagok kerületek a közeli patakba, amelyek veszélyeztették az üzem közelében lakóknak és az általuk használt vízbázisoknak a biztonságát.

Örömmel láttam, hogy már fideszes polgármesterek is tiltakoznak az akkumultorgyárak államilag segített veszélyes működése ellen. Az valóban elfogadhatatlan, hogy egy üzem, még ha szennyező is, tovább folytathatja a tevékenységét mondván, hogy majd megoldja a problémát. Mindezt teheti állami segítséggel. Egy Mészáros-üzemnél is számtalan feljelentés után sikerült eredményt elérni, nem kell nagy képzelőerő, hogy a külföldi, jórészt ázsiai tulajdonosokkal rendelkező akkugyárak esetében ez milyen komoly problémát jelentene. Most is van olyan üzem, ami azért tart zárva, mert a kiérkező ellenőrök is rosszul lettek a szennyezés miatt, ami a gyár területén volt tapasztalható

- nyilatkozta az Alfahírnek Dudás Róbert.

A Jobbik politikusa viszont hozzátette, még egy ügyben várná a kormánypárti településvezetők tiltakozását.

"Ezekbe az üzemekbe kormányzati segédlettel hozzák az ázsiai migránsmunkásokat, akiknek érkezése két veszélyt is hordoz magában. Az egyik, hogy elveszik a magyar emberektől a munkát, a másik pedig, hogy letörik az amúgy is alacsony hazai béreket. A magyar embereknek kell normális bért adni, és akkor itthon maradnának honfitársaink, nem pedig külföldre mennének boldogulni"

- szögezte le az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, aki szerint ezen ügy mellett kellene kiállniuk még a kormánypárti települések vezetőinek.

(Címlapkép: Papp László debreceni polgármester - Facebook)