Források Nimródról

Régi források

A Biblia a következőt írja róla: Kus volt Nimród apja, aki hatalmas harcos volt a földön. Hatalmas vadász volt az Úr előtt. Központja Babilonban, Akkádban és Sinárban volt. Ninivét is ő alapította, összesen hét város köszönheti Nimródnak létrejöttét. A régi mezopotámiai írók tanúsága szerint ő volt az első uralkodó, aki hatalmas, világméretű birodalmat szervezett. Ő volt a későbbi uralkodók példaképe, az asszírok, akkádok, hettiták, de még a filiszteusok számára is. Az ókorban ő volt a legnépszerűbb hős a térségben. Megalapította Bál isten kultuszát, akiben sokan őt, a nagy királyt tisztelték. Megépíttette Bábel tornyát, ahol az égnek és az égitesteknek mutattak be áldozatot. Úgy vélik, hogy az egyik legnagyobb ünnepet december 25-én, a Nap újjászületésének napján rendezték, Nimród születésnapján.

Nimród hasonmások?

A nagy királyt, a híres vadászt megpróbálták azonosítani hol a sumér eposz hősével, Gilgamessel, máskor Sargon királlyal azonosították. Sok kutató állítja, hogy a Gilgames történet valójában nem másról, mint a vízözön utáni első királyról szól. Van olyan elmélet, amely szerint Zoroaszter volt Nimród.

Újjászületés

Nimród haláláról nagyon sok történet kering. Van, ami szerint Sem ölte meg, mert Nimród nem az ő hitét követte. Az örmények szerint ősük, Hajk lőtte le orvul a Van-tó mellett. A harmadik változat szerint senki sem ölte meg, hanem egyszer hirtelen eltűnt, mert az Ég magához szólította és ő lett az egyik isten. Felesége, Szemiramisz férje eltűnése után fiút szült, aki a Damu nevet kapta, belőle lett Dammuz, az isten. Őt Nimród újjászületésének tartják, ki azért jött a világra, hogy az emberiséget szolgálja és megmentse a földet a gonoszok elől.