A Brexit ellenére Párizs nem zavarja át a menekülteket Angliába

"Nincs értelme a Le Touquet-i egyezmény megkérdőjelezésének azzal az ürüggyel, hogy az Egyesült Királyság a Brexitre szavazott, és meg fogja kezdeni a kilépési tárgyalásokat az Európai Unióból"

- fogalmazott a francia elnök az EU-csúcsot követő brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Francois Hollande elsősorban hazája ellenzéki politikusainak - köztük Alain Juppé volt kormányfőnek, a 2017-es elnökválasztás egyik legesélyesebb jobboldali jelöltjének üzent -, akik a 2003-ban Le Touquet városában aláírt határőrizeti egyezmény újratárgyalását szorgalmazzák.

A megállapodás értelmében a brit-francia határőrizet teljesen átkerült a francia oldalra annak érdekében, hogy az illegálisan átlépni próbálkozókat már Franciaországban feltartóztassák, s ezzel a Nagy-Britanniába tartó illegális bevándorlást megakadályozzák.

A kétoldalú megállapodás értelmében az elmúlt években London több tízmillió euróval támogatta a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítését Calais-ban.

Emmanuel Macron gazdasági miniszter márciusban egy lapinterjúban azt mondta, hogy Brexit esetén "Franciaország nem fogja visszatartani a migránsokat Calais-ban".

Bernard Cazeneuve belügyminiszter viszont már akkor jelezte, hogy miután az Egyesült Királyság nem tagja a schengeni övezetnek, semmi nem indokolja a két állam közötti szerződés felmondását.

"Azok követelik most (az egyezmény) felmondását,

akik megkötötték"

- emlékeztetett a köztársasági elnök.

"Ez a francia jobboldal régi módszere. Megpróbálják lebontani, amit ők hoztak létre"

- fogalmazott Francois Hollande.