Franciaország mozgósítana

Mozgósításra szólította fel a nemzetközi közösségét Franciaország a líbiai válság miatt

Ami Líbiában történik, sem több, sem kevesebb, mint egy dzsihadista "menedék" újjáéledése politikai és biztonsági káosz közepette az európai kontinens közvetlen közelében - jelentette ki a miniszter, aki a csádi N'Djamenában állomásozó francia egységeknél töltötte a szilvesztert.

Súlyos hiba lenne, ha a nemzetközi közösség tétlenül szemlélné egy ilyen terrorista fészek kialakulását a Földközi-tenger szívében. Ezt nem fogadhatjuk el - tette hozzá Jean-Yves Le Drian.

Félő, hogy három évvel Mohammer Kadhafi líbiai vezető rendszerének megdöntése után a hatalomért küzdő iszlamista milíciák és a kormányerők martalékául esett ország totális háborúba süllyed.

A káoszt kihasználva a Maliból elűzött iszlamista maffia csoportok bevették magukat Líbia déli részébe, ahol háborítatlanul tevékenykednek. Ezenkívül az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet is kapcsolatba lépett észak-líbiai dzsihadistákkal.

Mindenkinek mozgósítania kell. A megoldást azonban leginkább - a lehetőség szerint - a líbiaiaknak kell megtalálniuk politikai keretek között - mondta a miniszter.

Az ENSZ líbiai támogató missziója (UNSMIL) január 5-re igyekszik tárgyalóasztal mellé ültetni a líbiai válságban érintett feleket.

Franciaországnak 3000 katonája állomásozik a Szahel-övezetben, feladatuk egyebek mellett a Líbiából érkező dzsihadisták áradatának és a fegyvercsempészésnek, valamint tartós terrorista menedékek kialakulásának a megakadályozása a térségben.