A világ egyik leghíresebb filozófusa simán leoligarcházta Orbán oligarcháit

Túl egyértelmű.

Fukuyama a Twitter-oldalán osztotta meg a Financial Times cikkét, amely a Fidesz rendszeréről szól és azt taglalja, hogy Orbán Viktor új elitet emel Magyarország élére saját, korrupt oligarcháiból. A cikkről tegnap mi is beszámoltunk: azt írják, a Fidesz még csak meg sem próbálja titkolni oligarchái vagyonosodását, minden teljesen nyíltan zajlik.

Francis Fukuyama egyetértett ezekkel a megállapításokkal, és a cikket azzal a szöveggel osztotta meg, hogy:

"Az illiberális demokrácia egyben korrupt demokrácia is: Orbán Viktor oligarchái: egy új elit emelkedik fel Magyarországon."

Fukuyama már 2012-ben kritikával illette az Orbán-kormányt, amikor az új alkotmányt összehasonlította a brit kormányzat rendszerrel, és arra jutott, hogy a NER-ben gyengül a végrehajtó hatalom feletti ellenőrzés, a fékek és ellensúlyok rendszere. Egy évvel később pedig azt mondta, csalódás, hogy a rendszerváltáskor még reménykeltő Magyarország oda jutott, ahol most van.

Az amerikai filozófus, politikai közgazdász 1992-es A történelem vége és az utolsó ember című munkájában azt állította, hogy kommunizmus bukásával a történelmi haladás, mint ideológiák közti harc véget ért, és a liberális demokrácia győzedelmeskedett a világban. Részben munkájának kritikájaként jelent meg 1996-ban Samuel P. Huntington amerikai politikatudós A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című könyve, amelyben amellett foglalt állást, hogy a politikai ideológiák civilizációkon belüli összecsapását felváltja a vallás és a kultúra civilizációk közötti összecsapása.