Elkezdik az oktatást az SZFE-n

A korábbi ígéretéhez híven a Színház- és Filmművészeti Egyetem megkezdi a 2020/2021-es tanévet - kezdte a ma délelőtti sajtótájékoztatót Upor László, az intézmény leköszönt rektorhelyettese.

Ez nem azt jelenti, hogy a nem hallgató hallgatók feladnák a jelenlegi pozíciójukat és követeléseiket. Az egyetem közössége továbbra is ragaszkodik az autonómia helyreállításához. Diákok, oktatók és munkatársak egy héten át azon dolgoztak, hogy a tanuláshoz és a jelenlegi élethelyzetükhöz, céljaik eléréséhez egyaránt illeszkedjen a következő időszak tevékenysége - folytatta Upor.

Nagyon sokféle érdeket és szándékot kell összecsiszolnunk, ami bonyolult feladat ugyanakkor rendkívül izgalmas tanulási folyamat lesz, állandó visszacsatolással és önkorrekcióval. Kísérleti tanköztársaságot építünk, amelynek tevékenységébe ugyanúgy beleférnek hagyományosnak számító oktatási  egységek, zárt és nyitott kurzusok, mint kreatív és társadalmi helyzetre, valamint egyetemünk jelenére és velünk íródott történetére reflektáló akciók.

Az SZFE-n bíznak abban, hogy mindez nemcsak áthidaló megoldás lesz, hanem a jövőre érvényes mintának is bizonyul majd. A volt rektorhelyettes szerint a híresztelésekkel szemben nyitott, szabad, folyton változó egyetemük van, amin a jövőben sem akarnak változtatni.

Kálid Artúr az SZFE-ügyről: A hatalom tudja, hogyan nyerhet elméleti és érzelmi meccseket

Július 3-án a kormánypárti többség megfosztotta a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) autonómiájától. Bár eddig a Fidesz a hasonló húzásait könnyedén érvényre juttatta - vessünk csak egy pillantást a Kaposvári Egyetemre, vagy a nemrég kivéreztetett Indexre -, az SZFE kapcsán valami megváltozott. Egy olyan patthelyzet alakult ki, amiben az idő ezúttal a hatalom ellen dolgozik.

Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt álló rendhagyó tanévről Novák Eszter volt oktatási rektorhelyettes adott bővebb tájékoztatást. Egy világjárvány és egy erőszakosan, erőltetett menetben végrehajtatott modellváltás kellős közepén kezdik meg az idei évet. A folyamatból három dolog hiányzott: szakértelem, tisztesség és emberség.

Az oktatóknak és hallgatóknak szerinte ma az egyetlen dolguk az volna, hogy jókedvűen és kipihenten vessék bele magukat a munkába, ehelyett kialvatlanok, elkeseredettek, és dühösek, mert átverték őket.

Ebben az intézményben a művészettel foglalkozunk. A művészetnek pedig az a dolga, hogy beszéljen. Az a felelőssége, hogy ne hallgasson. Az egyetem száz sebből vérzik, jól finanszírozott hazugsággyár próbálja hónapok óta elhitelteleníteni, értékeit alapjaiban megkérdőjelezni

- folytatta Novák, majd kitért arra, hogy a kormány, a kuratórium elnöke, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője is kijelentette, hogy az SZFE-ügy nem az ő felelősségük, így ők már nem tudnak kinek üzenni. Ezért arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy pörgesse vissza  az időt és hallgassák meg az egyetem képviselőit.

Hallja meg az egyetemi autonómia védelmében lemondott szenátus üzenetét, szólítsa fel a törvényalkotókat, hogy teremtsék meg az autonómia garanciáit a nemzeti felsőoktatási törvény cikkelyeiben. Vegye észre a sok magyar ezer ember és művészek szolidaritását. Függessze fel az alapítvány kuratóriumát és kezdjük elölről.

A szenátusi tagok, a felmentési idejüket töltő vezetők és a hallgatók már fél éve készen állnak a tárgyalások megkezdésére - zárta mondanivalóját.

Mucsi Zoltán az SZFE-ügyről: Furcsa ez a párbeszéd, amit Vidnyánszkyék folytatnak

A parlamentben július 3-án szavazta meg a kormánypárti többség, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szeptember 1-jétől alapítványi kézbe kerüljön, ezzel, ahogy az intézmény lemondott vezetői fogalmaztak "az egyetemi autonómia összes garanciája elveszett".