A Nemzetbiztonsági bizottság meghallgatja Palkovicsot a Fudan Egyetem miatt

A Nemzetbiztonsági bizottság meghallgatja Palkovicsot a Fudan Egyetem miatt

A parlament Nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatja Palkovics Lászlót, az innovációs és technológiai minisztert a Fudan egyetem ügyében – közölte kedden a bizottság három ellenzéki tagja, Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter.

Mint ismer, Palkovics egy hétfői interjúban a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatban felmerült nemzetbiztonsági kockázatokkal kapcsolatosan mindössze annyi bírt mondani, hogy

"nem ért a titkosszolgálati ügyekhez".

Palkovics nem érzi a kínai egyetem ügyében a háttérben meghúzódó titkosszolgálati szálat

A nagy vihart kavart a kommunista Kínában működő Fudan Egyetem magyarországi campusa ügyében nyilatkozott ( https://hirtv.hu/magyarorszageloben/palkovics-laszlo-mindenki-bejuthat-a-fudan-egyetemre-aki-megfelel-a-bejutas-felteteleinek-2520336) Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Fidesz-közeli Hír TV-nek. Mint arról mi is beszámoltunk, a beruházást a magyar adófizetők állják, de az kínai hitelből, kínai alapanyagokból és jórészt kínai vendégmunkások bevonásával kívánják megvalósítani.

A közleményben úgy fogalmaznak:

Miniszter úrnak ebben az egy dologban bizonyosan igaza van, mert ha nem így lenne, akkor tudná, hogy ha egy egyetem a Kínai Kommunista pártközpont irányítása alatt áll, diplomata képzést indít Budapesten, nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, akkor az bizony nagyon komoly hírszerzési tevékenységre utal. A Fudan Egyetem pont ilyen.

Az ellenzéki képviselők remélik, ha nem is kapnak választ kérdéseikre, legalább megoszthatják a miniszterrel a nemzetbiztonsággal kapcsolatos aggályaikat.

Miért éri meg hitelt felvennie a magyar államnak a Kínai Kommunista Párt egyetemére?

540 milliárd forintos felsőoktatási beruházás Magyarországon? Első sugallatra valóban jól csengő szavak, arra azonban álmunkban sem gondoltunk volna, hogy a "kertek alatt" egy kínai gigahitelből megépülő szintén kínai felsőoktatási intézményről lesz szó. Szükségszerűen adódik a kérdés: ki jár jól azzal, ha a kínai Fudan Egyetem Magyarországra települ?