Furcsán bontott szerződést az önkormányzat a jobbikos vezetésű sportegyesülettel

A döntéssel megszűnt 200-300 soproni diák számára a kajakozás, kenuzás lehetősége a Fertő tavon.

A soproni Garabonciás Diák Sport Egyesülettel először 2010-ben kötött kedvezményes létesítményhasználatra szóló szerződést Sopron város önkormányzata, amelyet aztán 2014-ben újra megkötöttek. Az egyesület azért alakult, hogy a nemzeti tantervben szereplő sportágak és a vízi sportok számára is mozgáslehetőséget és képzést biztosítson a város középiskolai diáksága számára. Ahogyan az egyesület elnökének, Nyikos Tivadarnak a szerződés felbontása kapcsán írt nyílt levelében olvasható: 
  •  az egyesület rendelkezik kajak-kenu szakosztállyal,
  •  két alapítóiskolája a Széchenyi István Gimnázium és a Gárdonyi Géza Általános Iskola,
  •  az egyesület tagja a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek,
  •  az elmúlt években új és használt hajókkal bővült a több, mint 40 hajóval rendelkező flottájuk,
  •  rendszeresen táboroztatnak több héten keresztül a Fertő tavi vízi bázison,
  •  idén nyáron hátrányos és fogyatékos gyermekek számára is nyitottá tették a telepet,
  •  a Széchenyi István Gimnázium munkaprogramjában benne van az évenkénti Fertő tavi evezős tábor, az iskola sporttantervébe beépítésre kerültek az evezős sportok,
  •  augusztusban sikeres együttműködés keretében sárkányhajó versenyt és fesztivált szerveztek, amelyen 600 fő vett részt, és amelyről egy országos TV-csatorna is tudósított.
Az egyesületet az önkormányzat soha nem marasztalta el, semmilyen kifogással nem élt vele szemben. Tartozása nincs, az ingatlan használatával kapcsolatban semmilyen probléma nem merült fel.
 
Mindezek ellenére a soproni polgármester októberben egy olyan előterjesztést nyújtott be, amely szerint a vízi bázis használatára kötött szerződést a városvezetés egyoldalúan felbontja. Az indoklásnak nehezen nevezhető "indoklás" így hangzik: „az üdülőház szélesebb körű kihasználtság megteremtésének érdekében a létrejött bérleti szerződés felmondására teszünk javaslatot, egyúttal javasoljuk megbízni a város Sportfelügyeleti Csoportját, azzal, hogy az igények ismeretében a városban működő sportegyesületeknek biztosítsa az üdülőház és a hozzá tartozó földterület használatát”.

Szakmailag értelmezhetetlen döntés

Nyikos Tivadar, a Garabonciás Diáksport Egyesület elnöke értetlenül állt a döntés előtt, amely kapcsán többek közt az alábbi kérdéseket fogalmazta meg:
  • A döntés alapján kerüljön átírásra a Széchenyi István Gimnázium sportot érintő tanterve?
  • Mi legyen a diáksport egyesület tulajdonát képező több mint 40 db hajóegységgel és az egyéb felszerelésekkel, melynek értéke meghaladja a húsz millió forintot?
  • Hol tároljuk a jövőben az evezős flottát? Alkalmasnak látja hajótárolásra a város Sportfelügyeleti Csoportjának Ferenczi János utcai irodáit, vagy szállíttassuk le polgármester úr garázsához, vagy vigyük be a Főtérre a Városházához?
  • Mi lesz a jövőben diákok nyári táboroztatásával? Polgármester úr vállalja a táboroztatások, a képzések megtartását?  
  • Polgármester úr oda áll majd az egyesületükért és a vízi bázis használatáért kiálló gyerekek elé és közli velük, hogy mostantól nem használhatják a sporttelepet, majd csak „az igények felmérése” után – valamilyen formában?
  • Mi lesz a vízi bázis hiányában immár számunkra elérhetetlen pályázatokkal?
  • Ki és milyen indokkal fogja felbontani a szerződéseket az országos szakszövetséggel? 
  • Polgármester úr, esetleg új diák sportegyesület alapítását tervezi, ahová átszervezik a tanulók vízi sport jártasságának elsajátítását?

Rendkívüli meghívó egy rendkívüli döntésre

A városi közgyűlés Gazdasági Bizottsága október 14-ei ülésén tárgyalta az előterjesztést, azonban akkor a nyolc jelenlévő képviselőből négy támogatta csak (nem meglepő módon a fideszesek), négyen viszont nem. Ezen és a soron következő ülésen is Gőbl Gábor, a bizottság jobbikos tagja ismertette az egyesület elnökének nyílt levelét. Nem hatotta meg azonban ez a városvezetést, november 2-a déli 12-re rendkívüli bizottsági ülést hívtak össze, amelyen újra napirendre került a szerződés felbontása. Nem bízták a véletlenre sem a döntést, az ülésre szló meghívót 69 perccel előtte küldték ki. Természetesen az öt fideszes képviselő jelen volt az ülésen, így egyetlen jobbikos ellenszavazat mellett megkapta a szükséges többséget a polgármester előterjesztése. 
 
Szerettük volna megérteni a döntés okát, de kérdéseinkre nem kaptunk kielégítő választ dr. Kovács Gábor aljegyző részéről, aki mindösszesen arról tájékoztatott minket, hogy "a polgármester a Gazdasági Bizottság korábbi döntését az önkormányzat érdekeivel ellentétesnek tartotta, kérte annak felülvizsgálatát", és ezért került sor az újabb ülésre. Arról, hogy mennyire jellemző gyakorlat az ülésre szóló meghívót bő egy órával a kezdés előtt kiküldeni, az SZMSZ vonatkozó pontját idézte, mely szerint "a rendkívüli ülés összehívásának nincs határideje, a határozathozatal feltétele a határozatképesség megléte". Ez valóban így van, de nem túl korrekt lépés annak ellenére sem, hogy a fideszes álláspont többsége valószínűleg mindenképpen meg lett volna.

Kicsinyes politikai húzás?

Miután valódi érveket, válaszokat nem kaptunk, így nem tudunk másra gondolni, mint arra, hogy a kiválóan működő egyesület akkor veszthette el az önkormányzat támogatását, amikor Nyikos Tivadar, a Jobbik helyi elnöke került az élére. Innentől kezdve már csak idő kérdése volt, hogy mikor hoz olyan döntést a városvezetés, amellyel odaszúrhat egyet a Fidesz-KDNP legerősebb kihívójának, a Jobbiknak. 
 
Gőbl Gábor jobbikos önkormányzati képviselő megkeresésönkre így kommentálta a döntést: "Jól példázza ez azt, hogy a közösség érdekével ellentétben is addig masszírozza a rendszert, amíg olyan helyzetet nem teremt a vezetés, hogy alá tudja támasztani a diktatórikus akaratát demokratikus döntésnek álcázva. Ezzel a döntéssel most megszűnt 200-300 soproni diák számára a kajakozás, kenuzás lehetősége a Fertő tavon."
 
Valószínűleg ugyanez járhat az egyesület elnökének fejében is, aki levelének zárásaként az alábbi kérdést tette fel a polgármesternek:
"Őszinte véleményem felvállalása miatt, esetleg arra is számíthatok, hogy 30 éves soproni pedagógusi pályafutásom után - pár évvel nyugdíjazásom előtt -, Ön arra is javaslatot tesz majd magasabban ülő párttársai számára, hogy az állami oktatást szervező Klebersberg Intézet távolítson el munkahelyemről, a Széchenyi István Gimnáziumból?"