Fuss, Gulyás, fuss! Délután négyig megtippelheti, hogy megint beég-e a baloldal

Az aláírásgyűjtés utolsó napján 16 óráig kell leadniuk az íveket.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára az év minden napján ingyenes gyermekétkeztetést biztosítson az állam?"

Nyugodtan alhat azonban Harrach Péter, a baloldali kampány nem rázza meg a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Hiszen a közelmúltban több úgynevezett népszavazási kérdés aláírásgyűjtésének határideje járt már le eredménytelenül: a kamarai tagdíj, a parlamenti képviselők öregségi nyugdíja és a tankötelezettség kiterjesztése ügyében indultak kezdeményezések, de ezekben végül nem nyújtották be a szükséges 200 ezer aláírást a határidő lejártáig. A tankötelezettség ügyében a teljes úgynevezett demokratikus baloldal felsült: az össznépi gyűjtés 87 ezer aláírásnál megállt, ráadásul, mint azt megírtuk két civil szervezet többet tett le az asztalra, mint a balos pártok összesen.

A gyermekétkeztetéssel kapcsolatos kérdés egyike azoknak az állítólag "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezéseknek, amelyeket „civilek” március 15-én indítottak el. Márciusban eleve tizenkilenc kérdést nyújtottak be hitelesítésre. Ravaszabb rókák hiába figyelmeztettek már ekkor, hogy ez a kusza kérdéshalmaz, ebben a formában a nép számára befogadhatatlan, ráadásul jelenleg nincs sok különbség a baloldali pártpaletta és egy trágyadomb között, ezért a bukás eleve elrendeltetett. Nem hallgattattak meg a vének: áprilisban további kilenc kérdés derítette jobb kedvre az NVB-t.

Ez utóbbi kilenc kérdést - így azt is, amelyben most jár le a gyűjtés határideje - Gulyás Balázs, a "Százezren az internetadó ellen" elnevezésű Facebook-csoport aktivistája nyújtotta be hitelesítésre magánszemélyként. Gulyás Balázs nem mellesleg annyira civil, hogy ennek alátámasztásául tavaly nyáron ki is lépett az MSZP józsefvárosi szervezetéből, melynek csupán az elnökségi tagja volt. Nem tudjuk, hogy ehhez mit szólt édesanyja, aki Gurmai Zita néven a mai napig az MSZP országos elnökségében ül. De családjáról természetesen nem tehet senki emberfia, még akkor sem, ha Gulyás édesapja speciel stratégiai igazgató volt a környezetvédelmi minisztériumban, a Medgyessy-kormány idején.

A gyermekétkeztetésről szóló kérdést az NVB áprilisban hitelesítette, de egy a hitelesítés ellen benyújtott jogorvoslati kérelem miatt a gyűjtést július 8-án kezdhették meg. Az aláírások gyűjtésére 120 nap áll rendelkezésre. A népszavazás kezdeményezőinek

az aláírásgyűjtés utolsó napján 16 óráig kell leadniuk az íveket a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

Tehát Gulyás Balázsnak eddigre nem csak össze kell gyűjteni az aláírásokat, hanem több köteg papírral keresztül is kell verekednie magát a városi forgatagon is, majd mielőtt a kis mutató megüti a négy órát: át kell lépnie az NVB küszöbét. Ha eközben késik a busz, megbünteti az ellenőr, dugó van, nem találja a parkolóhelyet vagy az NVB portása megtréfálja, az nem érdekel majd senkit.

Érdemes megpróbálni, mert az Országgyűlés méltányosságból is úgy dönthet, hogy elrendeli a népszavazás kiírását. Ehhez annyi kell, hogy az érvényes ajánlások száma meghaladja a kötelező mennyiség felét: a százezret. Nyilván a kétharmad ezt majd leszavazza, de ennek indoklását azért érdemes lenne kimondatni Harrach Péterrel.

Eközben, ha a műanyag standok mellett nem is, de

a Parlamentben téma lesz a gyermekéhezés,

a Jobbiknak köszönhetően. Mint az ismeretes, Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője kedden a közrádióban ugyan nyíltan bevallotta, hogy azért nem támogatja a gyermekéhezés felszámolásának, mint nemzeti minimumnak a parlamenti megvitatását, mert azt az ellenzék kezdeményezte. De később a legnépszerűbb ellenzéki párt bejelentette, hogy a saját frakciókeretének terhére eléri, hogy a határozattervezetet mégis tárgyalja az Országgyűlés.