G. Fodor Gábor: jobboldali értékeket vallunk, mit tudom én

A Századvég stratégiai igazgatója folytatja, felelt a miniszterelnök és az emberi erőforrások miniszterének értékelésére. 

G. Fodor Gábor a Fidesszel és a kormánnyal ezer úton együtt járó Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója, egyúttal politikai elemző, agytröszt, egyszóval fontos ember.
 
A Magyar Narancsnak adott - szombaton megjelent - interjújában azt mondta, hogy
 
„A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a »polgári Magyarország« hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még ma is azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés”
 
Az interjú önálló életet él, felverte a Fidesz berkeiben a nem létező csendet, új elméletek láttak napvilágot a kormánypárt belső válságáról.

G. Fodor Gábor ugyanitt arról is beszélt, hogy Habony Árpád egy zseni.

Még a Jobbik elnöke is megszólalt a témában. A polgári Magyarország nem egy politikai termék, hanem egy elérhető és nagyon fontos cél – mondta a Magyar Nemzetnek Vona Gábor.  
 
Orbán Viktor mai évértékelője is részben erről szólt.
 
A rendezvényt szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Beszédében azt mondta, hogy vannak okos és okoskodó politikai elemzők, egyúttal reményét fejezte ki aziránt, hogy „a polgár szó a miniszterelnök számára sem csak politikai termék, hanem jelentéssel teli kifejezés”.
 
Orbán rögtön beszéde elején reagált Balog szavaira „az elnök úr, okoskodó elemzőket említ, akik politikai termékként tekintik a polgári értékeket”.  Hozzátette „a Fidesz kereszténydemokrata alapokon álló közösség, amelynek eszménye, vezércsillaga a polgári Magyarország.”
 
L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a 444 számára azt mondta G. Fodor túllépett a szerepkörén, hibát követett el, de szerinte az elemző továbbra is aktív partnere a Fidesz politikai közösségének.
 
G. Fodor Gábor is jelen volt Orbán Viktor évértékelőjén, ezután az Index és a 444 számára is adott interjút. 
 
Úgy vélte, hogy a miniszterelnök üzenete az, hogy egység mindig győz, a széthúzás mindig veszít. Az elemző maga is nagyra értékeli hűséget és a bátorságot, elítéli az árulást és a széthúzást. Szerinte a Magyar Narancs interjú nyomán kibontakozó vita jót tett a közösségnek, az katalizátor volt, hiszen így legalább mindenki elmondta, hogy mit gondol a polgári Magyarországról. Szerinte egyébként a polgári Magyarország egy eszménykép, amely a politikai mozgást generálja, amely fele száz év múlva is csak haladni fogunk.
 
Bízik benne, hogy nem kerül a politikai bűnbakképzés célpontjába. Nem hiszi, hogy valaki komolyan gondolja azt, hogy nyilatkozata miatt veszített a Fidesz, a másnapi veszprémi időközi választáson.
 
Az elemző a személye körül kialakult konfliktust igyekezett bagatellizálni, jelentéktelennek beállítani, szerinte az ügy le fog csengeni. Mondjuk azt is mondta, hogy az Orbán-Simicska háború érdekellentétről szól ugyan, de azt sem látja végzetesnek.
 
L. Simon László szavaira így reagált:
 
"Se kizárni, se befogadni kell egy családba. Jobboldali értékeket vallunk, mit tudom én..."